Souhrn událostí uplynulého dne – 7. 10. 2014

Ekologové: České firmy vypouštějí stále více nebezpečných látek

Množství rakovinotvorných látek, dioxinů a dalších toxických škodlivin, které v loňském roce ohlásily české podniky do Integrovaného registru znečišťování (IRZ), se meziročně podstatně zvýšilo. Ekologické sdružení Arnika konstatovalo, že vážný je stav u vypouštění látek, jež mohou mít vliv na vznik rakoviny, ve Středočeském kraji a na Vysočině.

Frgály a spol.: Gastrounikáty mají záruku tržeb, ale i přísných kontrol

Celkem 33 českých a moravských potravin patří pod ochranu Evropské unie. Zatím poslední zařazenou specialitou je Valašský frgál. Garance originality a ochrana před napodobeninami však přinášejí výrobcům vedle výhod i nevýhody. Pekaři mají na jedné straně větší tržby, musí ale strpět třeba častější kontroly.

Vedomosti: Proč nejsou ruské potraviny konkurenceschopné

V každé etapě výroby, zpracování a prodeje ruské zemědělské produkce vznikají zbytečné náklady, kterých jsou zahraniční konkurenti ušetřeni. Výdaje na veterinární a další dokumenty se odhadují na pět procent konečné maloobchodní ceny, upozornil dnes hospodářský list Vedomosti. Konkurenceschopnost ruských výrobců je tak nižší i bez přihlédnutí k vlivu podnebí či nižších dotací.

Ministr zemědělství Jurečka v Nitře: Proti ruským sankcím musí Evropa nadále postupovat jednotně

O možnostech reakce evropských států na ruské sankce dnes v Nitře na Slovensku jednal ministr Marian Jurečka s ministry zemědělství zemí Visegrádské skupiny a s resortními kolegy z Bulharska, Rumunska a Slovinska. Ministři hovořili také o ekologickém zemědělství a o podpoře živočišné výroby.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info