Závěry z konference Venkov 2014

Již šestý ročník stále významnějšího celorepublikového setkání lidí z venkovského prostoru se uskutečnil ve dnech 15. -17. října 2014 v Konstantinových Lázních. Pořádal jej Spolek pro obnovu venkova ČR ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR, Celostátní sítí pro venkov a Plzeňským krajem. Větší zastoupení zde měla i Asociace soukromého zemědělství ČR, která se z části podílela také na odborném programu.

V průběhu konference se uskutečnilo i společné jednání předsednictva Asociace soukromého zemědělství ČR a Spolku pro obnovu venkova ČR. Byly domluveny zcela konkrétní body činnosti a vzájemné podpory, které přispěly k prohloubení vzájemné spolupráce. 

Hlavní témata konference, které se zúčastnilo 350 zástupců nejrůznějších organizací, se dají shrnout do pojmů KOSTEL – ŠKOLA – HOSPODA – STATEK. V rámci odborné diskuse u posledně jmenovaného tématu byli přítomní informováni zástupci ASZ o podstatě rodinného hospodaření a jeho přínosech pro celý venkov.

Z výstupů jednotlivých panelových diskusí celorepublikového setkání vzešly závěry, z nichž jsou patrné zásadní problémy našeho současného venkova. Řadu z nich ASZ dlouhodobě řeší.

Závěry - zásadní problémy současného venkova:

  • - zaměstnanost,
  • - základní služby (škola, obchod, doprava, lékař, pošta, úřad apod.),
  • - velké množství historických památek ve špatném stavu,
  • - ztráta původní funkce venkovského stavebního fondu (kostely, fary, zámky, školy, hospody, stodoly, zemědělské areály…),
  • - potřeba zachování venkovských škol (nedostatek kvalifikovaných pedagogů),
  • - volnočasové vyžití dětí a mládeže,
  • - oslabení významu rodiny,
  • - podpora malých a rodinných podniků (zejm. farem),
  • - vysoká administrativní náročnost a zatěžující kontrolní systém (vysoká četnost, duplicita kontrol, malichernost apod.),
  • - ochrana zemědělského půdního fondu (vyjímání půdy ze zemědělského půdního fondu, eroze, vodní režim…).

Neřešení těchto problémů povede k pokračujícímu vylidňování a stárnutí venkova. Je nutno k nim přistupovat komplexně a souběžně, a to vzhledem k jejich vzájemné podmíněnosti a provázanosti.

Celkový závěrem konference:

Řešením je komplexní průřezová meziresortní podpora stabilizace a rozvoje venkova formou přímých i nepřímých nástrojů včetně samostatných krajských programů.

Zpracováno z oficiální tiskové zprávy z konference Venkov 2014

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info