Souhrn událostí uplynulého dne – 11.11.2014

Životní prostředí se v ČR oproti roku 1989 změnilo k lepšímu

Životní prostředí v České republice se za posledních 25 let zásadně změnilo, zlepšila se kvalita vzduchu, vody i třeba lesů. Od roku 1989 vzrostly podle údajů Českého statistického úřadu investice do ekologie více než sedmapůlkrát. Zatímco v roce 1990 činily 6,05 miliardy korun, loni to bylo 27,07 miliardy.

Moc tuku nebo cukru? Nový senzor vidí do jídla

Každý někdy ochutnal omylem na večírku něco, co mu nechutnalo, nebo držel dietu a omylem snědl kus příliš sladkého a tučného dortu. Budoucnost je ale slibná - izraelští vědci totiž představili přístroj, který okamžitě zjistí přesný obsah konkrétní potraviny. Molekulární senzor se vejde do kapsy a uživateli hned zjistí obsah alkoholu, sacharidů nebo celkově kalorií.

Postavíme pivovar Budvaru, zní z Vietnamu. Češi o ničem neví

Ta zpráva obletěla Vietnam nečekaně rychle: jeden z nejvýznamnějších světových producentů piva, český Budvar, začne vařit v průmyslové zóně nedaleko Hanoje. Vyroste tam totiž jeden z největších asijských pivovarů s kapacitou 1,9 milionu hektolitrů piva, který staví slovenská investiční skupina BTG Holding.

Vláda projedná návrh umožňující uvolnění miliard z LČR a Budvaru

Vláda ve středu projedná návrh, který má umožnit letos státu získat ze státního podniku Lesy České republiky (LČR) a národního podniku Budějovický Budvar více než sedm miliard korun. Návrhem se měl kabinet zabývat před týdnem, spolu s dalšími body však jeho projednání odložil.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info