DOPLNĚNO - Základní požadavky na označování balených a nebalených potravin v kontextu novely zákona o potravinách a nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

Potravinářská komora ČR publikovala 18.11.2014 informační leták týkající se základních požadavků na označování balených a nebalených potravin v kontextu novely zákona o potravinách a nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. V letáku nabízíme příklady označení zejména nebalených potravin a pokrmů tak, jak vyplývají z obou právních předpisů.

K označování je nutné přistupovat velmi individálně a vzít v úvahu požadavky všech relevantních právních předpisů. Příklady tedy nemusí být zcela vyčerpávající. Zejm. u pokrmů vycházíme z požadavků uvedených teprve v návrhu vyhlášky o způsobu označování potravin, která je nyní v připomínkovém řízení (výsledné požadavky se tudíž mohou do budoucna změnit).

Jedná se pouze u příklady a PK ČR nenese odpovědnost za jejich nesprávnou aplikaci. V konkrétních případech je nutné postupovat podle požadavků konkrétních právních předpisů.

Doplnili jsme po diskusi s Ministerstvem zemědělství ČR označení u šunky. Vycházíme-li striktně z požadavku uvedeného v § 8 odst. 1 ve spojení s § 2 písm. c) zákona o potravinách a vyhlášky č. 326/2001 Sb., měl by být uveden celý název včetně druhu (příp. skupiny nebo podskupiny) stejně jako např. u pečiva. Jedná se o stejný přístup, jako je nyní uplatňován pro balené potraviny.

Více informací: Mgr. Markéta Chýlková, chylkova@foodnet.cz; 296 411 190

nebalené_potraviny_final.pdf [1.15 MB]

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info