Dobré vyhlídky pro bio olivový olej v EU
01.12.2014 | bio-info.cz
V EU má bio olivový olej velký růstový potenciál.
Sucho a déšť vedou u extra panenských olivových olejů k zvyšování cen navzdory velkým skladovým zásobám. EU přitom i nadále zůstává hlavním odbytovým trhem evropských producentů. Vzestup cen bude mít dopad také na malý sektor bio olivového oleje, který by mohl díky nové evropské bio iniciativě zažít výrazný růst.
V závislosti na podnebí, průběhu vegetace a tradici se s náročnou sklizní kulturního statku – oliv – v nejdůležitějších pěstitelských regionech začíná již začátkem října. Aktuální odhady pro rok 2014 vycházejí z celosvětového výnosu zhruba 2,6 mil. tun olivového oleje oproti 2,9 mil. tun v předešlém roce.
Po klimaticky problematickém průběhu v producentské zemi Španělsku je situace na podzim 2014 těsně před sklizní velmi napjatá. Španělsko jako celosvětově největší producent s podílem více než 50 % na světové produkci olivového oleje (2013/2014) v běžném roce trpělo nadměrným suchem. To by mohlo vést ke sklizňovým ztrátám až 47 %. Postiženo je tím i sousední Portugalsko. Naproti tomu může Itálie i přes silné dešťové srážky počítat s přírůstkem zhruba 15 % ve srovnání s úrovní minulého roku, která ovšem byla relativně nízká.
V důsledku toho se ceny daly do pohybu. V srpnu 2014 bylo pro nejdůležitější obchodované druhy ve Španělsku, Itálii, Řecku a Tunisku hlášeno zdražení o průměrně 12,5 %. Zároveň se Španělsku dosud podařil odbyt rekordní sklizně 2013/2014 s výrazným meziročním navýšením množství, a to nejen uvnitř, ale i mimo EU. Itálie je opět s velkým odstupem (+144 %) největším dovozcem španělských olivových olejů v rámci EU.
Tento jev má poněkud jinou podobu v biosektoru. Tam není certifikovaná plocha ve Španělsku (169 000 ha) o tolik větší než v Itálii (142 000 ha).
V současné době je olivovníku vyhrazeno o něco víc než 30 % ekologicky obhospodařovaných ploch v EU. To představuje bio podíl 8 % na celkové produkci olivového oleje. Ve srovnání se Španělskem a Itálií hrají menší producenti jako například Portugalsko a Řecko co do množství podřadnou roli. Navíc je tam v důsledku krize posledních let patrná stagnace v rozvoji ekologicky ošetřovaných olivových plantáží.
To by se ale mohlo brzy zásadně změnit. Na 8. kongresu ekologického zemědělství v italském Bari se zástupci EU a ekologických svazů vyslovili pro podporu biosektoru v rámci sjednocené Evropy. Pod vedením italského ministra zemědělství Maurizia Martiny byl ekologický sektor propagován jako strategická výhoda pro konkurenceschopnost udržitelného a inovativního zemědělství. Vzhledem k tomu, že Itálie chce využít svého momentálního předsednictví v Radě EU k podpoře této iniciativy, bude z toho mít prospěch i ekologická produkce olivového oleje a jeho prodej. To je pozitivní signál, zejména pro perspektivní budoucnost malých bioproducentů na trhu znejištěném velkospolečnostmi a manipulacemi.
Zdroj: BioFach
Další články v kategorii
- Komunitní energetika je o krok blíž. Do druhého kola energetických společenství postupuje 57 komunitních projektů (26.04.2024)
- Greenpeace: Lesy ČR možná pokácejí přes 15.000 starých stromů v Krušných horách (26.04.2024)
- V jarním kole Sbírky potravin se vybralo rekordních 565 tun zboží pro potřebné (26.04.2024)
- Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou (26.04.2024)
- Výzkumný ústav: Oteplení zvýší aktivitu škůdců, očekává se nadměrný výskyt mšic (26.04.2024)
- Evropský parlament odhlasoval zákaz některých plastových obalů (26.04.2024)
- Více dřeva, méně betonu. Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví (26.04.2024)
- Prouza: Případné zdražení ovoce a zeleniny závisí také na úrodě jinde v Evropě (26.04.2024)