Test odhalil v některých zelených čajích celý koktejl pesticidů
07.01.2015 | novinky.cz
Šest ze sedmnácti testovaných zelených čajů obsahovalo pesticidy. Dva z porcovaných čajů by se kvůli jejich vysokému obsahu vůbec neměly dostat na trh. Informoval o tom spotřebitelský časopis dTest.
„V čajích jsme zjišťovali možnou přítomnost celkem tří stovek pesticidů. Nalezli jsme rezidua 21 z nich. Výrobky Tesco Green Tea a Dukát Zelený čaj tradiční obsahovaly insekticid acetamiprid v množství, které více než dvojnásobně překračuje unijní limit. Neměly by se vůbec objevit v obchodní síti,“ uvedl Daniel Pavlis, vedoucí redakce časopisu dTest.
„Tyto dva čaje navíc obsahovaly ještě dalších 11, respektive 13 reziduí pesticidů.“ Dukát Zelený čaj tradiční se přitom již v lednu roku 2014 objevil mezi nebezpečnými potravinami v databázi Státní potravinářské a zemědělské inspekce kvůli nadlimitnímu obsahu jiného insekticidu.
Více než deset pesticidů objevil dTest také u zeleného Pigi čaje Jemča, Teekanne Green Tea a Pravého zeleného čaje tradičního Lloyd Tea.
„Vliv koktejlu rozličných pesticidních látek není dostatečně prozkoumán, proto je na místě opatrnost. Jejich kombinace, byť v minimálním množství, může mít nevyzpytatelné účinky,“ vysvětluje Pavlis. Větší množství pesticidů i vysoký obsah jednoho z nich naměřila laboratoř také v čaji Gunpowder od Valdemara Grešíka.
Zalijte vařící vodou?Test zkoumal také senzorické vlastnosti čajů. Česká vyhláška je ohledně kvality čaje značně benevolentní a říká pouze, že „čajem pravým se rozumí čaj, který je vyrobený z výhonků, listů, pupenů nebo jemných částí zdřevnatělých stonků čajovníku Camellia sinensis.“ Přitom rozdíl mezi čajem ze zdřevnatělých stonků a z pupenů je obrovský. Jak chuťový, tak cenový.
„Pokud dáváme přednost pohodlí čajových sáčků před složitější přípravou sypaného čaje, je lepší nemít velká kvalitativní očekávání a spíše než pupeny a lístky čekat jemnou drť a větvičky,“ uzavírá Pavlis.
Obecně platí, že zelený čaj by se neměl zalévat vařící vodou, ideální teplota je mezi 70 a 90 stupni Celsia. Podle časopisu je proto překvapivé, že 8 ze 17 výrobců testovaných čajů na obalu uvádí, že se sáčky mají zalévat právě vroucí vodou, i když tento postup může být příčinou špatného chuťového dojmu u některých výrobků, píše dTest.
Další články v kategorii
- Většina vinných klobás před Vánoci neprošla testem: Málo masa, příliš soli (17.12.2025)
- Důslednější ochranu zvířat před týráním mají zajistit přísnější pravidla (17.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Důvody k optimismu pro sedláky z rodinných farem existují i v nepříznivých časech (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)

Tweet



