Babiš má problém? ÚOHS vyšetřuje nákup skupiny Agrofert

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal prošetřovat zatím poslední nákup skupiny Agrofert místopředsedy vlády Andreje Babiše (ANO). Skupina koupila regionálního obchodníka se zemědělskými komoditami a chemikáliemi Agropodnik Svitavy.

Návrh na povolení fúze podala společnost AGROFERT, a.s. Firma má prostřednictvím svitavského Agropodniku získat i jeho dceřiné společnosti Agropodnik Svitavy a Agrostav Svitavy.

ÚOHS bude posuzovat oblast nákupu a prodeje průmyslových hnojiv, přípravků na ochranu rostlin, zemědělských produktů a poskytování služeb zemědělským prvovýrobcům. Rozhodnout o povolení transakce by měl do poloviny února. Firmy podepsaly kupní smlouvu tento týden v pondělí. Agrofert uvedl, že svitavský Agropodnik koupila jeho společnost Cerea. Kupní cenu společnosti neuvedly.

Agropodnik Svitavy je regionálním obchodníkem s olejninami, obilovinami, hnojivy a přípravky na ochranu rostlin. Firma působí ve čtyřech střediscích v Pardubickém kraji. Vedle Svitav také v Poličce, Cerekvici nad Loučnou a Městečku Trnávka. Zaměstnává 30 lidí. V roce 2013 dosáhla obratu 370 milionů korun. Zbylých 38,7 procenta akcií vlastní menšinoví a drobní akcionáři.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info