Než přijdou velké mrazy, je potřeba, aby napadl sníh

Zatímco jedni zemědělci hořekují, že pokud nepřijde zima, bude letošní úroda ohrožena, druzí jsou daleko optimističtější.

Pesimisté tvrdí, že při absenci sněhu a mrazu zaprvé přežijí v půdě všichni škůdci a choroby, takže setí bude velice obtížné, zadruhé, že například u řepky hrozí zahnívání kořenů, a za třetí se obávají, že kvůli nadprůměrně teplé zimě zůstanou pole plná plevele, který bude na jaře jen velmi těžké zlikvidovat.

„Je pravda, že zatím si zem a plodiny v ní příliš neodpočinuly. Všechno vegetuje, což není úplně dobře. Přeci jen bychom potřebovali, aby ta půda zmrzla a nabrala sílu," připustil Michal Škvor, agronom Společnosti pro zemědělskou výrobu Ostředek. Podle něj by bylo úplně nejlepší, kdyby napadl sníh a vydržel na polích ležet do konce února, nebo ještě lépe do poloviny března.

Podle předpovědi by měl sníh napadnout

Předpověď počasí vydatná sněžení v dohledné době slibuje, a to je pro zemědělce příznivá zpráva. Meteorologové totiž zároveň hlásí i větší mrazy, což by v případě absence sněhu představovalo pro agrárníky doslova katastrofu.

„Kdyby ty plodiny nebyly zakryté sněhem, hrozilo by jejich vymrznutí. Všechny plodiny jsou náchylné na přezimování," zdůraznil Michal Škvor.

Přestože je venku relativně teplo, rostlináři nemohou na polích nic dělat. Proto alespoň dávají dohromady svůj vozový park, dělají údržby na veškeré technice, kterou v sezoně používají, plus ti, co mají i živočišnou výrobu, naváží slámu ke stájím a naopak vyváží z chlévů hnůj.

Zatím nakupujeme osivo a hnojivo

„Jediné přípravy, které na jaro můžeme dělat, je nákup osiva a hnojiva. Oboje máme už objednané. Takže jakmile dostaneme povolení, že je možné hnojit, začneme plodinám přihnojovat, a až nám počasí dovolí, začnou se sít jařiny," poznamenal agronom Společnosti pro zemědělskou výrobu Ostředek.

Sněhová pokrývka neskýtá půdě a rostlinám pouze odpočinek, ale také vláhu. Může se tedy stát, že pokud už letošní zimu sníh nenapadne, hrozí, že bude na jaře chybět voda. To ale ještě nemusí znamenat nižší úrodu. Přísun vláhy sledují zemědělci po celý rok. Například loňský rok agrárníkům na vodu přál, a i úroda byla rekordní.

Sníh by měl být pro rostliny peřinou

„Než přijdou velké mrazy, potřebujeme sněhovou přikrývku, aby ty plodiny byly schované jako v peřině. Pak není čeho se obávat," zakončil povídání Michal Škvor.

V podobném duchu hovořil i druhý z dotazovaných odborníků agronom akciové společnosti Podblanicko Louňovice pod Blaníkem Zdeněk Forejt. I on ještě nehází flintu do žita a vyčkává, jak se bude vyvíjet počasí. Říká, že řepka prakticky do této doby vegetovala, jelikož první větší mráz byl až v noci ze úterý na středu. Dokonce si myslí, že tato mírná zima ozimům celkem svědčí.

„Vezměte si, že loni byla obdobná zima a výnosy byly nakonec rekordní. Takže není ještě nic ztraceného. Já si myslím, že má zima stále nárok se ještě projevit," uvedl Zdeněk Forejt, který věří, že i kdyby teď zima definitivně skončila, příroda by si s tím dokázala poradit.

Kukuřice se seje až na konci dubna

Hlavními produkty louňovických zemědělců je pšenice, řepka a kukuřice. Zatímco obilí a řepka je už dávno v zemi, kukuřici budou teprve sít. Ta se podle slov Zdeňka Forejta seje až na konci dubna, kdy má půda v hloubce pěti centimetrů alespoň osm stupňů Celsia.

„My se setím začneme po půlce dubna. I když bude mírná zima, dřív to nejde. Kukuřice je velice náchylná na zimu, takže kdyby přišly nějaké mrazy, hrozí nebezpečí, že by mohla zmrznout. Navíc existují nějaké agrotechnické termíny, které je potřeba dodržovat," zdůraznil agronom Podblanicko Louňovice pod Blaníkem.

Toto počasí nahrává také zahrádkářům

Letošní nadprůměrně teplá zima neprospívá, ale na druhou stanu i přeje také zahrádkářům. Na jednu stranu prý přežívají na stromech a rostlinách škůdci, jako jsou různé larvy, vajíčka, housenky, mšice, ale také plísně, které by mrazy zlikvidovaly, na druhou stranu mírná zima, která letos panuje, nepoškozuje citlivé rostliny, tedy broskvoně, meruňky či mandloně, které mívají za normálních okolností problémy s přezimováním. Úplně nejvíc si ale v tomto poněkud nestandardním počasí lebedí ozimé odrůdy zeleniny. Tyto rostliny mohou tedy v klidu růst a vegetovat.

Autor: Martina Křečková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info