Stát zaplatí hnědé popelnice

Zbytky z ovoce a zeleniny, tráva či listí. Přestože se to nezdá, takový bioodpad tvoří až polovinu běžného komunálního odpadu, který házíme do běžných popelnic.

Od ledna platí vyhláška, která městům a obcím nařizuje, aby sběr takových zbytků zařídily. Jak, to nechává na nich. Mohou rozdat hnědé popelnice či kontejnery, rozdat kompostéry či zřídit obecní komposty ve sběrných dvorech. Možností je více. V každém případě povinnost zajistit sběr bioodpadu platí pro města v kalendářním období od dubna do října. Města by navíc měla umožnit třídění kovů, a to celoročně.

Za první měsíc platnosti vyhlášky už města pokročila a na novou povinnost se připravují. S pomocí přichází i stát, který nově obcím nabízí dotace na popelnice a kontejnery. V letošním roce by na tento účel mělo jít 800 milionů korun z evropských fondů. Ministerstvo životního prostředí finance rozdělí z Operačního programu Životní prostředí. Času ale není mnoho. Žádosti o podporu jsou přijímány od 
2. února do 19. března.

Úředníci radí jak na dotace

„Obce mají možnost požádat o dotace na různé druhy kontejnerů, hnědé či šedé popelnice nebo vybavení pro kompostárny a sběrné dvory. Naším cílem je obcím co nejvíce snížit vstupní náklady na zavedení povinnosti třídit nové komodity a zamezit tak účtování povinnosti třídit bioodpad do poplatků za svoz odpadu občanům," říká o dotacích ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) s tím, že úředníci MŽP nyní objíždějí města a snaží se starostům poradit, jak dotace čerpat. Seznam těchto seminářů pro starosty lze najít na webu ministerstva.

Se sběrem bioodpadu mají problém menší města, větší metropole buď takový odpad sbíraly v minulosti, nebo pro ně není problém nabídnout obyvatelům prostor ve sběrných dvorech.

Jak sbírat bioodpad, budou nyní zkoušet třeba v Brně. Do ulic umístí hnědé kontejnery 
a zároveň bude prodávat dotované kompostéry. Čím blíže bude sběr lidem, tím lépe. Potvrzuje to třeba Brňan Roman Lánský. „V Bohunicích je jen jedno sběrné středisko odpadu. Mám ho kilometr daleko 
a nevyplatí se mi tam chodit 
s košem," říká obyvatel jihomoravské metropole.

Podle mluvčí Svazu měst 
a obcí ČR Štěpánky Filipové by radnicím pomohlo, kdyby se 
v ideálním případě upravila pravidla pro použití evropských peněz.

„Když dnes obec pořídí kompostér z evropských peněz, je určen výhradně pro potřeby dané obce. Nejde do něj ukládat odpad 
z jiných lokalit. V rámci spolupráce by ale obce uvítaly, kdyby taková spolupráce a společné kompostování možné bylo," řekla včera regionálnímu Deníku Filipová.

Pokud jde o sběr kovů, do budoucna budou „vítězit" hlavně sběrné dvory. „Neumím si dost dobře představit umístit kontejnery na kovový odpad po obci, shromažďovali bychom tím železo pro zlodějíčky. Kovový odpad je možné uložit ve sběrném dvoře," potvrzuje například Zdena Malafová ze středočeského městyse Kněževes. 

JAN KLIČKA + ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU

Autor: Redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info