Souhrn událostí uplynulého dne – 26. 3. 2015

Novela vinařského zákona má podle Sobotky platit už za rok

Novela zákona o vinohradnictví a vinařství, která bude regulovat český trh s vínem, má platit patrně od příštího roku. Stát ale chce, aby podvodníci byli pod tlakem už nyní. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) má například spolupracovat s celníky. Novinářům to dnes ve Valticích na Břeclavsku řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Fotopast zřejmě na Šumavě vyfotila divokého vlka

Ekologové mají pravděpodobně první důkaz o výskytu vlka na Šumavě. Fotopast na pravém břehu Lipna nedaleko Loučovic vyfotila dobře stavěného divokého vlka – zřejmě samce. Podle manažerky neziskové organizace ALKA Wildlife Terezy Minárikové se odborníci shodují, že se podle stavby opravdu jedná o divokého vlka, ačkoliv chybí důkazy DNA.

Vzniká nová světová potravinářská pětka: Kraft Heinz

Americká potravinářská skupina Kraft Foods mění majitele. Spojí se s výrobcem kečupů H. J. Heinz. Sloučení iniciovaly brazilská investiční firma 3G Capital a skupina Berkshire Hathaway známého investora Warrena Buffetta, kteří jsou společnými vlastníky firmy Heinz, uvedla agentura Reuters. O tom, že se tento krok chystá, již nějakou dobu spekulovala světová média.

Evropa stojí na prahu olivové krize. Kvůli infekci padnou miliony stromů

Infekce, kterou italští pěstitelé před několika měsíci objevili na listech staletých olivovníků, postupuje regionem a ohrožuje miliony stromů. Starý kontinent tak čelí hrozbě největšího mýcení olivovníků za poslední desítky let. V příštích týdnech Evropská komise projedná návrh, podle něhož má být preventivně pokáceno na 11 milionů italských olivovníků.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info