Na jižní Moravě mizí ovocné sady. Broskvoní roste o polovinu méně

Rapidní úbytek ovocných stromů zaznamenali v poslední době jihomoravští ovocnáři a majitelé sadů. Jen za posledních osm let se plocha, kterou zabíraly meruňkové sady, zmenšila o třicet procent. Broskvoní ubývá ještě více. Roste jich totiž o polovinu méně. Důvodem mizejících sadů je nejen stáří stromů, ale i dovoz plodů ze zahraničí.

"Rozhodli jsme se snížit počet přestárlých sadů, protože byly výnosově nestabilní a ekonomicky nezajímavé," popsal situaci ředitel Patria Kobylí Vavřinec Charvát u nově oseté plochy, kde dříve stál sad meruněk. O kousek dál ještě meruňky stojí. Třicet let staré stromy už ale deset let nekvetou. "Nevíme, čím to je. Jestli stářím, nebo lokalitou," pokrčil rameny Charvát. U Kobylí na Břeclavsku tak k zemi půjde dalších 37 hektarů. Největší pěstitel meruněk u nás tak vykácí víc než polovinu svých sadů.

"Kácíme převážně meruňky, ale i broskve. Sady jsme i rozdělili na dvě části – bio a integrované sady," vysvětlil ředitel. Na místě bývalých ovocných sadů teď bude pět let orná půda. "Za pět let uvidíme, jaký bude vývoj ekonomiky u nás i v Evropské unii. Možná vysázíme nové stromy," řekl. Upozornil také na to, že je těžké konkurovat zahraničnímu dovozu.

Na jižní Moravě neubývá pouze broskvoní a meruněk, rapidně mizí i další ovocné stromy, jako jsou třešně nebo višně. "V posledních letech je výnosnost z ovoce velmi špatná a pěstitelé na to reagují. Bylo to způsobeno jak ruským embargem, tak i krizí v rámci celé Evropy. Řada podniků co pěstovala ovoce tak nyní pěstuje révu," okomentoval úbytek ovoce předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info