Souhrn událostí uplynulých dní – 22. – 24.5. 2015

Jurečka chce jednat o úpravách halal a košer porážek zvířat

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce jednat s muslimskou a židovskou obcí o úpravách halal a košer porážek tak, aby při nich zvířata trpěla co nejméně. Pokud nenalezne kompromis, zvažoval by ukončení výjimek, které v Česku tento způsob porážek umožňují.

Ministerstvo zemědělství přidá ještě letos na prevenci boje proti nákazám prasat a drůbeže 350 milionů korun

Dotace z národních zdrojů pro chovy drůbeže a prasat se zvýší. Rozpočet Nákazového fondu letos stoupne z původně plánovaných 600 milionů o dalších 350 milionů korun. Příspěvky dostanou farmáři na činnosti, které přispívají k ozdravení prasat a drůbeže a zabraňují šíření infekčních nákaz v chovech.

ÚOHS:Novela zákona o významné tržní síle nebude mít dopad na ceny

Novela zákona o významné tržní síle, kterou nyní projednává Parlament, nebude mít podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) negativní dopad na ceny ani české dodavatele. Novela prý reaguje zejména na to, že obchodní řetězce nacházejí stále nové formy chování vůči dodavatelům, které zdaleka nelze nazvat jako férové.

Ministerstvo zemědělství k problematice biopaliv – časté otázky a odpovědi

Ministerstvo zemědělství poskytuje široké veřejnosti informace k problematice biopaliv. Jsou biopaliva v České republice novinkou? Nejsou. Již po roce 1989 založilo na základě potřeby náhrady za motorovou naftu 22 českých zemědělských podniků Sdružení pro bionaftu. Od té doby se technologie i rozsah výroby postupně zlepšují.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info