FAO: Světové ceny potravin jsou nejníže od září 2009

Světové ceny potravin v květnu klesly na nejnižší hodnotu od září 2009. Přispěly k tomu hlavně nižší ceny obilovin, mléčných a masných produktů, které převážily nad mírným růstem cen olejů a cuku. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) dnes oznámila, že průměrná hodnota indexu cen v květnu proti předchozímu měsíci klesla o 1,4 procenta na 166,8 bodu. Meziročně je hodnota indexu nižší o 22,4 procenta.

Index klesá již od loňského dubna. Může za to vysoká globální produkce, silný dolar a levnější ropa.

Klesajícímu trendu se vzepřely pouze ceny oleje a cukru. Palmový olej zdražil kvůli obavám z dopadu počasí na produkci v jihovýchodní Asii. Cena sojového oleje pak stoupla díky silnější poptávce, zvláště z Číny. Cena cukru zaznamenala první vyšší růst od října kvůli pomalejší produkci v Brazílii.

FAO rovněž mírně zvýšila prognózu globální produkce obilovin pro pěstitelský rok 2015/2016 díky vyšší sklizni v Africe a Severní Americe. Celková produkce má činit 2,525 miliardy tun. V dubnu čekala FAO sklizeň 2,509 miliardy tun obilovin. Navzdory zlepšení odhadu bude letošní produkce o jedno procento nižší, než loni, napsala agentura Reuters.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info