Vinařům bude stačit místo průvodního listu faktura

Vinařům bude stačit při vnitrostátní přepravě vína pouze faktura nebo jiný daňový doklad. V něm bude muset být uvedené jméno a příjmení, adresa bydliště a IČO. Dalšími údaji bude adresa, na které se víno zasílá, informace o firmě či osobě, které je víno dovážené, základní data o přepravci a datum zahájení přepravy. Změnu, díky které nebudou muset přepravci vyplňovat na 20 položek do průvodního listu, přinese nařízení vlády, které kabinet projedná v pondělí.

"Cílem předkládaného návrhu nařízení vlády je snížení administrativy a byrokratického zatížení u přepravců a obchodníků, kteří přepravují vinařské produkty výlučně na našem území," vysvětluje důvodová zpráva z dílny ministerstva zemědělství. V průvodním dokladu stačí mít uvedených osm položek. "Což je snížení oproti současnému stavu o 60 procent," dodává materiál.

Podle výkonného ředitele Svazu vinařů ČR Martina Půčka není redukce položek zásadní, důležitější je podle něj fakt, že se jako průvodní list bude počítat daňový doklad, tedy i například faktura. "To v současné době podle inspekce není možné," vysvětlil ČTK.Pokud vláda nařízení schválí, mělo by začít platit od 1. července.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info