Potravinami Moravskoslezského kraje jsou klobása, jogurt i džem
26.06.2015 | Haló noviny
Warischova pečená klobása nebo bílý jogurt od Vojtěcha Menšíka jsou mezi potravinami, které letos v Moravskoslezském kraji získaly právo používat čtyři roky značku Regionální potravina. Je důkazem nejvyšší jakosti potravin a zárukou regionálního původu. O výsledcích soutěže, která je projektem ministerstva zemědělství, informovala mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková.
O značku se letos v kraji ucházelo 82 produktů od 34 výrobců. Soutěžily v devíti kategoriích, přičemž nejsilnější obsazení měla kategorie pekařských výrobků včetně těstovin, v níž bylo 20 produktů. Ocenění získalo celkem osm výrobků.
V kategorii sýrů bude moci značku používat solený copánek od Zemědělského a obchodního družstva Hlavnice, v kategorii pekařských výrobků borůvkový lopaťák od Hukvaldské pekárny a v kategorii cukrářských výrobků labužnický mls od společnosti Belva. Ocenění získaly rovněž aroniovo-bezový sirup od Lubomíra Janhuby v kategorii nápojů, meruňkový extra džem v kategorii ovoce a zeleniny v čerstvé nebo zpracované formě a libavský med květový od Dalibora Vraníka.
Soutěž Regionální potravina je určena na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích. Nyní značku nosí 475 produktů.
(čtk)
Další články v kategorii
- Setkání šlechtitelů a semenářů v rámci konání valné hromady ČMŠSA (20.04.2024)
- Studené počasí těchto dnů by mělo ovoce poškodit jen lokálně, míní odbornice (19.04.2024)
- Přednáška o precizním zemědělství v rámci Dětské zemědělské akademie (19.04.2024)
- Izrael před svátky zmařil pokus o propašování 130.000 vajec ze Západního břehu (19.04.2024)
- Výhodnějšími podmínkami v programu LIFE motivujeme zájemce. Nově jde na přípravu a spolufinancování projektů rekordních 100 milionů (19.04.2024)
- PGRLF otevře 18. kolo programu Investiční úvěry Zemědělec (19.04.2024)