Italský šéfkuchař v Česku: Evidence tržeb zabije podezřele levné restaurace
11.07.2015 | iHNed.cz
* Riccardo Lucque vítá chystaný zákon o EET. Podle něj zdraží nebo zaniknou podezřele levné hospody.
* Připomíná, že v dalších zemích platí pro restaurace nižší DPH.
* Italský šéfkuchař dnes provozuje vedle michelinských podniků také levnější bistra.
Podnikat v české gastronomii není jednoduché, říká Riccardo Lucque, jeden z prvních italských šéfkuchařů, kteří se v tuzemsku usadili. Je tu "nesmyslně vysoké" DPH a hodně laciné konkurence.
Druhý zmíněný faktor se ale může změnit, pokud bude v České republice zavedena povinná elektronická evidence tržeb. "Je tu řada malých rodinných hospod, které se snaží být levné. Domnívám se ale, že chystaný zákon je vymaže z trhu," říká Riccardo Lucque, který v Česku dnes vlastní pražské "michelinské" restaurace Aromi a Finestra a síť cenově dostupnějších bister zvaných La Bottega.
Tvůrci zákona o evidenci tržeb chtějí tuto povinnost od Nového roku uvalit na restaurace a hoteliéry, teprve v dalším kole na obchodníky. Od opatření si slibují přivedení až 12 miliard korun do státního rozpočtu.
Důsledkem zavedení evidence tržeb podle Itala bude také nárůst cen jídel v restauračních zařízeních. "Řada provozovatelů bude nucena zdražit a začít platit daně," říká Lucque. "Podle mého názoru ale stojí stravování v českých hospodách velmi málo peněz," podotýká.
Rodák z přímořského regionu Marche může srovnat gastronomický byznys nejen s Itálií, ale také s Anglií, kde dříve dělal šéfkuchaře pěti italských restaurací.
Pokud jde o evidenci tržeb, například v Itálii platí přísná kontrola. Hospodští tu ale platí nižší (10%) DPH. Za prohřešky tam nicméně padají přísné sankce a za nepřevzetí účtenky od obchodníka tu mohou být pokutováni i zákazníci. Byznysu italského podnikatele se prý opatření nedotkne. "Pro mě se nic nemění, mám štěstí, že už nyní mám ceny nastavené tak vysoko, abych mohl prodávat kvalitní produkty," tvrdí Ital.
I Lucque ale musel postupem svého podnikání slevit z úrovně luxusní gastronomie. Aby vydělával v Česku peníze, po michelinských restauracích se před třemi lety rozhodl přijít s podniky se střízlivým dřevěným posezením, kde se servírují italské těstoviny, saláty a ryby za dostupnější ceny. A lidé se sem nebojí přijít za jakoukoli příležitostí. Takzvaných bister La Bottega má dnes šest.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



