PET lahve vyrobené z rostlin

Nové lahve od společnosti Coca Cola vypadají přímo k sežrání. Celé jsou totiž vyrobeny výhradně z rostlinných materiálů.

Společnost Coca Cola představila na světové výstavě Expo Milano 2015 historicky první plastovou láhev na 100% rostlinné bázi (tzv. Plantbottle). Plantbottle vypadá, funguje i je recyklovatelná stejně jako tradiční PET láhev, zanechává však menší uhlíkovou stopu na naší planetě a je šetrná k vzácným zdrojům.

Správné věci správnou cestou

„Společnost Coca Cola je odhodlána změnit fungování průmyslu se spotřebním zbožím směrem od jeho závislosti na neobnovitelných fosilních palivech k využívání obnovitelných alternativ na rostlinném základě,“ deklaruje firma prostřednictvím portálu CNN Money. Tradiční plastové obaly jsou totiž vyrobeny primárně z ropy a jiných neobnovitelných zdrojů. „Nebude to jednoduchý úkol, ale poukazuje na náš závazek dělat správné věci správnou cestou,“ dodává.

Coca Cola usiluje o radikální změnu v obalovém průmyslu již od roku 2009. Plantbottle koncept může být využit pro širokou škálu obalů od džusů, minerálek, čaje až po kečup. Podle portálu Sustainable Brands společnost dosud distribuovala až 35 miliard lahví do 40 zemí světa, přičemž zatím využívala původní Plantbottle obaly, jejichž materiál obsahuje přibližně 30 procent rostlinných složek. Firma odhaduje, že od roku 2009 pomohla ochránit naši planetu od znečištění ekvivalentního ročním emisím oxidu uhličitého ve výši přes 315 000 metrických tun.

Navzdory těmto pozitivním výsledkům se Coca Cola láhve z rostlinných materiálů podílejí na distribucí šumivých nápojů této značky pouze v objemu 30 procent v rámci Severní Ameriky, přičemž celosvětově tvoří rostlinné lahve pouze 7 procent z celkového počtu PET obalů. Společnost však deklaruje, že jejím cílem je do roku 2020 nahradit všechny Coca Cola obaly na ropném základě právě zmíněným konceptem Plantbottle.

V čem je háček?

Konečným cílem společnosti Coca Cola je „z odpovědných zdrojů vyrobit 100 procent obnovitelnou láhev, která je plně recyklovatelná.“ K výrobě lahví firma využívá cukrovou třtinu z Brazílie a také odpadní produkty z cukrové třtiny z Indie. Jak však informuje portál Mashable, inovativní koncept Plantbottle má jednu obrovskou díru a to fakt, že rostlinné PET láhve se recyklují stejně jako ty tradiční, což znamená, že nejsou přírodně rozložitelné. Společnost tak vyřešila problém s omezenými vzácnými zdroji, háčkem však zůstává netříděný plastový odpad, který zatěžuje naši planetu. Výzvou pro další generace je tak vyrobit rostlinné lahve, které by bylo možné i zkompostovat.

Bioplasty spojili světové lídry

Jelikož průmysl neustále expanduje, světoví lídři na trhu musí čelit několika kritickým otázkám týkajících se konkurence při využívání vstupních zdrojů pro výrobu potravin jako jsou voda, energie či půda. Právě proto se v listopadu 2013 Coca Cola spojila s organizacemi vlivných jmen, jako jsou Danone, Ford, Nestlé, Heinz, Nike, P&G, Unilever a World Wildlife Fund (WWF), aby vytvořili koalici Bioplastic Feedstock Aliance (BFA). Toto seskupení podporuje zodpovědný vývoj plastů na rostlinné bázi a také rozvoj průmyslu bioplastů, který je významný pro zajištění udržitelného toku materiálů potřebných pro budoucí generace. BFA se například zabývá výběrem zemědělských plodin vhodných pro výrobu rostlinných plastů a implementaci bioplastů do dodavatelských řetězců, informuje portál Sustainable Brands.

Zdroj: Nadace Portis, autorkou je Tatiana Čaplová, stážistka v týmu zodpovědného podnikání Nadace Pontis

Foto: Coca-cola Company, www.coca-colacompany.com/

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info