Znovu otevřené království krápníkové výzdoby s novým provozním areálem

Od začátku prázdnin veřejnost může znovu navštěvovat Javoříčské jeskyně na Olomoucku. Jejich nově zrekonstruovaný provozní areál nyní ve zkušebním provozu se slavnostně otevře 10. srpna.

Rozsáhlý jeskynní systém Javoříčských jeskyní u obce Javoříčko (asi 12 km od Litovle, na území národní přírodní rezervace Špraněk) je výjimečný nejen svými rozměry, ale i mohutností a bohatostí krápníkové výzdoby. Unikátní rozmanitá a zachovalá krápníková výzdoba představuje encyklopedii krápníkových tvarů od jemných brček přes hůlkové, mrkvové i excentrické stalaktity, rozměrné sintrové záclony, stalagmity a obří sintrové kupy, až po stěny pokryté stovkami čtverečních metrů sintrových kaskád a náteků.

Z celkové délky 6.000 m chodeb a síní, o výškovém rozpětí 108 m, je 760 m horního patra zpřístupněno veřejnosti. Velkolepé vstupní prostory vrcholí dómem Gigantů s mohutnými pagodami stalagmitů, girlandami stalaktitů a barevnými sintrovými vodopády na stěnách. Dál pokračuje prohlídka romanticky modelovanými chodbami s krápníkovou výzdobou mimořádně pestrých tvarů. Jeskyně patří mezi nejkrásnější v České republice. Jsou také největším zimovištěm letounů (především vrápenců) v České republice, jejichž počet stále vzrůstá. Letos v zimě jejich počet přesáhl 5000 jedinců. Ročně jeskyně navštěvuje přes 40 tisíc návštěvníků.

Hlavní části jeskyní byly objeveny z dávno známé jeskyně Svěcené díry v roce 1938 skupinou revírníka Viléma Švece mimořádně těžkým průstupem soustavou těsných puklin a propastí a ještě téhož roku zpřístupněny veřejnosti. Podstatná část jejich pokračování – jeskyně Míru byly objeveny o dvacet let později. Od té doby probíhá speleologický průzkum, který každoročně přináší nové objevy.

Provozní areál jeskyní byl vybudován v roce 1954 a jeho dochovaný stav i přes všechny opravy už nevyhovoval nárokům současného provozu. Správa jeskyní ČR proto nechala v roce 2013 zpracovat projektovou dokumentaci rozsáhlé rekonstrukce a dostavby. Stavba byla zahájena v dubnu 2014 a dokončena v červnu 2015. Ztvárnění nových provozních budov vychází z jejich historické podoby a půdorysu, poskytuje však větší komfort návštěvníkům i zaměstnancům. Značná část technického zázemí je umístěna pod úrovní terénu. Více informací o jeskyních návštěvníkům podávají nové naučné panely i audiovizuální technika. Naučná stezka Správy CHKO Litovelské Pomoraví odtud návštěvníky zavede přímo do terénu národní přírodní rezervace Špraněk.

Náklady na stavbu se pohybovaly kolem 17,9 mil. Kč, z toho dotace z OPŽP činila zhruba 15 mil. Kč, Státní fond životního prostředí uhradil bezmála 900 tis. Kč a Správa jeskyní ČR 2 mil. Kč.

Kontakt pro média i veřejnost:

Správa jeskyní ČR

Tel.: +420 271 000 040

E-mail: spravajeskynicr@caves.cz

www.caves.cz, www.jeskynecr.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info