Souhrn událostí uplynulého dne – 10.8. 2015

Vrchol okurkové sezony se letos nekoná. Kvůli suchu

Milovníci kyselých dobrot v letošním roce zapláčou. Okurek bude málo, a tudíž podraží. Nedostatek bude i ostatní zeleniny. Společnost Severofrukt měla letos zavařit 850 tun okurek do lahví a dalších 100 tun jako součást sterilované zeleniny do plastových vaků, což je technologie, která se v závodě momentálně zkouší.

EU prodloužila podporu zemědělcům zasaženým ruskými sankcemi

Evropská komise dnes oficiálně o rok prodloužila opatření na podporu zemědělských sektorů, které byly postiženy ruskými zákazy dovozu. Opatření mají trvat do 30. června 2016. Tento krok následoval den poté, co ruské úřady začaly ničit tuny zabavených potravin, jejichž dovoz ze Západu Moskva zakázala.

Levnější brambory, sýry, pečivo. Potraviny tlačily inflaci k nule

Ceny v tuzemských obchodech v červenci v meziměsíčním srovnání klesly. Dolů je táhly zejména potraviny. Například zelenina zlevnila o deset procent, mléčné výrobky kromě sýrů téměř o pět procent. Zdražily naopak dovolené. Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu.

MIMOŘÁDNÁ OPATŘENÍ PRO PĚSTITELE OVOCE A ZELENINY BYLA VYHLÁŠENA I LETOS

V souvislosti s prodloužením embarga na dovoz zemědělských produktů, včetně ovoce a zeleniny, na území Ruské federace do 5. srpna 2016, byla spuštěna další dočasná mimořádná podpůrná opatření. Ke zmírnění dopadů s cílem stabilizovat situaci na trhu ovoce a zeleniny vyčlenila Evropská unie prozatím částku 150 milionů EUR.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info