Test jahodových sirupů: v některých jahody takřka nejsou
11.08.2015 | iDNES.cz
V některých jahodových sirupech jahody vůbec nenajdete. Test MF DNES zjistil, že ve šťávách, jak se sirupům lidově říká, je jen velmi nízký podíl ovoce. Některé sirupy ho obsahovaly i méně než jedno procento.
MF DNES nechala otestovat celkem 12 výrobků v laboratořích Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT). „V jahodových sirupech jsme měřili obsah cukrů, vitamínu C a konzervačních látek,“ uvedl vedoucí laboratoře Ústavu konzervace potravin VŠCHT Aleš Rajchl.
Podíl přírodních sladidel v sirupu musí být nejméně 50 procent. V tomto ohledu uspělo všech 12 testovaných šťáv. Těm se dobře dařilo i v rozboru synstetických látek v sirupech. I přes mnohdy podezřelou barvu analýzy žádnou syntetiku neobjevily.
Kvalitu sirupů hodnotila i nekompromisní dětská porota. Mladí degustátoři kritizovali především nevábnou barvu šťáv a jejich přeslazenost.
V testu byl zastoupen i farmářský sirup bez jakékoliv chemie. Ten kvůli doporučenému ředění v senzorickém testu propadl.
Celkovým vítězem se stal švýcarský sirup Grünhof, který měl nejvyšší podíl ovoce. Na opačném konci žebříčku skončil sirup z Albertu, ve kterém po jahodách nebyly žádné stopy. Ceny se ve výsledku pohybovaly od čtyř do 21 korun za litr vyrobené šťávy.