Odborníci spustili novou databázi moravských a slezských alejí

Tým geografů Ostravské univerzity ve spolupráci s nevládní organizací Arnika spustil po dvouletých přípravách novou mapu a databázi s téměř tisícovkou moravských a slezských alejí a stromořadí. Zájemci v ní najdou údaje o stromech, jejich stáří i zdravotním stavu. Podle tvůrců databáze může pomoci například silničářům a úředníkům, ale poslouží i turistům, kteří tak mohou hledat tipy na výlety vedoucí právě alejemi, informoval o tom mluvčí univerzity Adam Soustružník.

„Takto podrobná a rozsáhlá databáze v Česku až dosud chyběla. Je to užitečný podklad pro silničáře, který říká, kolik a jakých stromů v alejích podél silnic roste, v jakém jsou stavu a jak naplánovat jejich údržbu. Databáze poslouží také úředníkům, například při zpracovávání podkladů pro ochranu přírody, při plánování rozpočtů na péči o stromy a shánění peněz na investice do ochrany přírody a krajiny," řekla vedoucí projektu Marcela Klemensová z Arniky. Podle ní lze mapy využít například i pro plánování rozvoje naučných stezek nebo k přípravě nových cest mezi vesnicemi a pamětihodnostmi.

„Abychom výletníkům i obcím práci usnadnili, vybrali jsme 241 nejzajíma­vějších alejí a do průvodce Cesty k moravským alejím připravili devět tras pro výlety na kolech," doplnila Klemensová. Průvodce je možné objednat prostřednictvím webových stránek Arniky nebo zakoupit ve vybraných informačních centrech.

Aktivní péče

Na mapování alejí a stromořadí se významnou měrou podíleli také studenti univerzit. „Tento typ projektu je pro nás velmi cenný. Nesporný přínos projektu je propojení studia jak s vědeckou prací, tak s praktickými výsledky," vysvětlil odborný garant projektu Radek Dušek z Katedry fyzické geografie a geoekologie Ostravské univerzity.

Vznik databáze považuje za cenný zdroj informací pro komplexní péči o zeleň i náměstek hejtmana pro životní prostředí Daniel Havlík (ČSSD). „Moravskoslezský kraj je oblastí s dlouhodobě překračovanými limity u polétavého prachu, přičemž jedním z původců tohoto znečištění jsou emise z automobilové dopravy. Aktivní péčí o zeleň podél silnic lze kvalitu ovzduší v jejich okolí významně zlepšit," připomněl Havlík.

Podle zjištění odborníků, kteří mapovali aleje a případně i stromořadí v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji je na severní Moravě a ve Slezsku zmapováno 257 alejí a 472 stromořadí. Délky jednotlivých alejí se pohybují od třináctimetrového březového stromořadí v Palkovicích až po 3,5 kilometru dlouhou jírovcovou alej mezi Skřípovem a Starou Vsí. Nejvíce stromů pak mají aleje na Opavsku. Z dřevin jsou nejčastěji slivoň, lípa a javor. K nejstarším a nejcennějším alejím patří lípová v Radkově – Dubové či památkově chráněná alej na Uhlířský vrch u Bruntálu.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info