Pěstitelé okrasných rostlin mají kvůli vedrům milionové ztráty

Tuzemským pěstitelům okrasných rostlin sucho letos napáchalo škody za více než 50 milionů korun. Kvůli nebývale teplému a suchému počasí hynou okrasné keře i stromy a škody se zřejmě ještě zvýší, řekla ČTK při zahájení výstavy květin Flora Olomouc tajemnice Svazu školkařů ČR Marie Horáková. Naopak pěstitelé květin letní vedra přečkali bez větších ztrát.

Členové Svazu školkařů ČR zatím škody způsobené suchem vyčíslili na 54 milionů korun. "Jsou to škody, které se už projevily a budou se dál zvyšovat, protože rostliny jsou poškozené. Uvidíme, co se školkařským materiálem udělá zima," uvedla Horáková.

Škody pěstitelům vznikají kvůli úhynu rostlin i zvýšeným nákladům na zavlažování či likvidaci suchem poškozených porostů. "Kapacita našich vodních zdrojů je omezená a školkaři nepočítali s tím, že budou muset zalévat kontejnerovny zároveň s alejovými stromy a skleníky. Škody jsou obrovské a není to naší vinou, protože vedro a sucho bylo enormní," podotkla Horáková.

Ani vydatné zalévání v době největších veder podle Horákové nezabránilo úhynu okrasných rostlin. "Teplota u kořenů přesáhla 60 stupňů Celsia a rostliny se v kontejnerech doslova uvařily," podotkla.

Naopak květinářům teplé a suché léto velké škody nenapáchalo. "Problémy byly hlavně s vysokými teplotami a nějaké škody budou. Podle našeho šetření se zatím pohybují kolem dvou milionů korun. Proti kolegům školkařům jsme na tom relativně dobře," řekl ČTK předseda Svazu květinářů a floristů ČR Jiří Horák.

Pěstitelům květin v parném létě pomohly nové skleníky, ve kterých se jim dařilo i v období tropických teplot udržet požadovanou teplotu a vlhkost. Kvůli suchu se ale muselo více zalévat, což se odrazí ve vyšších nákladech.

Tuzemská produkce květin loni po předchozím poklesu vzrostla ve finančním vyjádření o šest procent na rekordní více než dvě miliardy korun. Květinářům loni pomohlo hlavně teplé počasí i vyšší ochota Čechů utrácet za květiny.

"Zatím si letos nevedeme špatně. Máme dlouhou sezonu, protože mírná zima byla pro nás příznivá. Byl bych spokojený, kdyby se nám podařilo produkci udržet na loňské úrovni," uvedl Horák. V ČR se pěstují hlavně balkonové a záhonové květiny, primule, chryzantémy, bramboříky a vánoční hvězdy. "Řezané květiny se tady vůbec neprodukují, takže růst našeho oboru je poměrně složitý," podotkl

České firmy exportují do zahraničí minimálně a produkcí květin uspokojí téměř polovinu tuzemského trhu. Případné embargo na dovoz květin, kterým pohrozily ruské úřady, by českým pěstitelům přímo neuškodilo. "Květináři tam nevyváží žádné svoje květiny. Jedná se pouze o nějaké reexporty z Holandska," podotkl Horák. Ztráty by mohly vzniknout, pokud by se kvůli embargu zvýšil dovoz květin do Česka z EU.

Podle Horáka by pěstitelům květin v následujících letech pomohla případná finanční podpora z Programu rozvoje venkova, která by směřovala do výstavby skleníků a závlahové infrastruktury. Zahradnický sektor v ČR zaměstnává zhruba 23.000 lidí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info