Minerálka vytéká zdarma - mohl by ji Náchod zpoplatnit?

Dlouhé fronty, tlačenice a slovní napadání – i tak to může vypadat u léčivého pramene. Své o tom vědí v Náchodě - Bělovsi. Když tam před čtyřmi lety otevírali zřídlo minerální vody Ida, málokdo tušil, jaké spory to vyvolá. Zájem lidí je totiž tak velký, že pramen nestačí. Část zastupitelů ho proto navrhuje zpoplatnit.

Minerálku Ida si v Bělovsi může do lahví natočit každý. Je léčivá a hlavně je zadarmo. Od roku 2011, kdy funguje prameník, což je malý dům s řadou trubek na její stáčení, se před ním tvoří fronty. Ve všední den bývají dlouhé a o víkendu zpravidla ještě delší. 

Náchodská městská policie musí u prameníku často řešit slovní napadání mez čekajícími: „Lidi jsou nervózní, že stojí frontu, a napadají jeden druhého, že si bere té vody moc,“ konstatoval Miroslav Horák, velitel městské policie.

Na osobu je povoleno si načepovat 15 litrů. Ani to ale mnozí nerespektují a u kohoutků tráví střídáním PET lahví klidně i hodinu. Jak říká místostarosta Náchoda Tomáš Šubert (Patrioti), odnášejí někteří lidé tolik vody, že ji snad ani nemůžou sami vypít. „Přijel dokonce Polák s autem a nádrží, natáhl hadice a čerpal rovnou do nádrže,“ dodal Šubert.

Jedna z žen, která si vodu v prameníku čepovala, vysvětlila, že Ida jí přijde zdravější než kupovaná balená voda. Balíky PET lahví totiž podle ní mohly stát třeba dlouho na slunci, zatímco Ida vytéká přímo z pramene.

Za hranicemi se za totéž platí

Stejná minerálka, jen o pět kilometrů dál. V polském lázeňském městě Kudowa-Zdrój se za ni platí. Litr vyjde na zhruba dvacet korun. Stáčejí ji tam ale v honosné lázeňské budově, kde se pohybují hlavně klasičtí lázeňští pacienti ve svátečním oblečení.

Podobný lázeňský klid by si přáli i v Náchodě. Podle některých názorů by pomohl právě poplatek, který by za stáčení vody vybírali. Místostarosta Tomáš Šubert (Patrioti) ale dodává, že o prameník by se pak musel někdo starat a poplatek vybírat. Pokud si srovná náklady na jeho mzdu s tím, kolik by se na poplatcích mohlo vybrat, podle místostarosty by se to určitě nevyplatilo. Tolik peněz by se totiž nevybralo.

Navíc, jak Tomáš Šubert připomíná, úvahy o zpoplatnění minerálky řeší v Náchodě už od minulého volebního období. „Když jsme prameník v roce 2011 otvírali, slíbili jsme, že lidi za tuhle vodu platit nebudou. Podle nás by to nebylo fér,“ řekl místostarosta. Na opravě totiž pracovala řada místních řemeslníků úplně zadarmo a nebo třeba jen za náklady na materiál. Pomohli třeba s celou střechou nebo s instalatérskými pracemi.

Zpoplatnit stáčení lázeňské vody zákon neumožňuje

Náchod by byl zřejmě prvním místem v Česku, kde by poplatky za stáčení lázeňské vody chtěli vybírat. Museli by pak ale pravděpodobně řešit zásadní problém. Prameny v tuzemských lázních jsou totiž před komercí chráněny zákonem.

Obdobným příkladem z jiného místa je třeba Vincentka v Luhačovicích. Správci mohou prameny používat k léčbě – ke koupelím nebo inhalacím. Ale veřejné výtoky této léčivé vody - jako je v Luhačovicích Jubilejní pramen - zpoplatnit nikdy nesmí.

V Bělovsi vznikne nový prameník - bude větší

Už na jaře by chtěla náchodská radnice začít stavět nový prameník – tentokrát mnohem větší.

Fakta

Běloveská kyselka Ida
  • Minerálka Ida se do lahví v Náchodě - Bělovsi stáčela od roku 1840.

  • Lázně, které Ida proslavila, už ale téměr 20 let nefungují.

  • Po krachu soukromé stáčírny a lázní minerálka z pultů prodejen zmizela, ale voda dál zadarmo vytéká v areálu zkrachovalých lázní.

  • Původně tekla přímo do řeky, ale v roce 2011 vznikl prameník, kde si ji každý může pohodlně natočit. Chodí si pro ni lidi z blízkého i dalekého okolí a pravidelně musí stát i fronty.

  • Vrty - na rozdíl od lázní - zůstaly státu. Vrty chce teď získat v privatizaci náchodská radnice, aby měla větší vliv na případnou obnovu lázní a třeba i stáčírny.

  • Žádost města Náchoda o privatizaci vrtů Ida 1 a Ida 2 postoupil státní podnik Balmed Praha ministerstvu zdravotnictví a tento prodej doporučil. Ministerstvo zdravotnictví by podle své mluvčí Štěpánky Čechové o privatizaci mohlo rozhodovat na konci roku 2015. Kupní cena bude stanovena na základě aktuálního znaleckého posudku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info