Souhrn událostí uplynulého dne – 9. 9. 2015

Úroda zeleniny je o desítky procent menší. Kvůli suchu

Zelináři hlásí ztráty kvůli suchu. Jihomoravský kraj je hned po severní Moravě nejpostiženějším regionem. Nejhůř na jihu Moravy dopadla cibule, brambory, dýně a zelí. Zemědělci u těchto plodin sklidí jen zlomek toho, co loni. Bořitovský zemědělec Jaroslav Crhák se pustil do sklizně brambor.

Letní sucha zřejmě zasáhnou vývoz potravin z Polska

Letní sucha zřejmě povedou k poklesu zemědělské produkce v Polsku a zasáhnou vývoz potravin. V rozhovoru s agenturou Reuters to řekl polský ministr zemědělství Marek Sawicki. "Po dobré první polovině roku, kdy růst zemědělského exportu přesáhl šest procent, by druhé pololetí mohlo být obtížné," uvedl ministr.

České jahody? Často podvod, říká šéf ovocnářů. Mizí i angrešt či broskve

Více než polovina jablek prodávaných v Česku pochází z dovozu. U ovoce se navíc stále častěji podvádí se zeměmi původu. Jako příklad uvádí šéf Ovocnářské unie jahody prodávané u silnic. Některé ovoce už z Česka prakticky zmizelo. V Česku se 80 procent jablek prodá přes obchodní řetězce a více než polovina jablek pochází z dovozu.

Svaz: Kvůli přebytku mléka netratí jen farmáři, ale i mlékárny

Kvůli přebytku mléka na evropském trhu netratí jen čeští chovatelé dojnic, ale i tuzemští zpracovatelé. Mlékárny sice za vykupované mléko platí o čtvrtinu méně než před rokem, ale o to levněji musejí prodávat své výrobky do obchodů. Navíc se jim kvůli sníženému exportu plní sklady.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info