Souhrn událostí uplynulého dne – 17. 9. 2015

SVS letos zatím zkontrolovala téměř 5 500 restaurací a jídelen

Státní veterinární správa (SVS) provedla od začátku letošního roku do začátku září celkem bezmála 5 500 kontrol zařízení poskytujících stravovací služby. Alespoň jednu závadu zjistila u zhruba 15 procent z nich. Nejčastěji se prohřešky týkaly sledovatelnosti potravin. Nejvyšší podíl kontrol se závadou byl v Praze.

Česká republika se zapojila do celosvětové záchrany genetických zdrojů rostlin, poprvé odeslala semena do globální genové banky na Špicberkách

Česká republika, která má dlouholeté zkušenosti v práci s genetickými zdroji rostlin a jejich uchováváním, se zapojila do celosvětové záchrany genetických zdrojů rostlin a poslala část semen uložených v ČR na Špicberky. Celkem bylo odesláno zhruba 800 vzorků různých druhů a odrůd zemědělských plodin.

Pěstitelé: Úroda chmele letos klesne o třetinu na 4100 tun

Produkce chmelu letos kvůli suchu klesne meziročně o 35 procent. Podle předběžných výsledků pěstitelé sklidí 4100 tun, řekli dnes novinářům. Loni měli úrodu 6202 tun. Agrární komora ČR jedná s ministerstvem zemědělství o možnostech náhrad ztrát. Pěstitelé očekávají propad tržeb ve výši 300 až 350 milionů korun, řekl na dnešní tiskové konferenci předseda Svazu pěstitelů chmele ČR Luboš Hejda.

Mezi 1000 nejlepších vín světa je 30 vín z ČR

V prestižní francouzské publikaci 1000 Vins du Monde bude letos 30 vín z České republiky. Je to o čtyři více než v loňském roce, informoval dnes Vinařský fond. Publikace sdružuje nejlepší vína světa. Například Itálie v ní má jen 16 vzorků. Význam sborníku je srovnatelný s michelinským průvodcem, v němž hledají inspiraci obdivovatelé nejlepší světové gastronomie.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info