Souhrn událostí uplynulých dní – 2. – 4.10. 2015

Cukrovar České Meziříčí čeká pokles zpracování řepy o pětinu

Cukrovar v Českém Meziříčí na Rychnovsku, který je jediným na východě Čech, letos očekává pokles zpracované řepy asi o pětinu přibližně na 800.000 tun. Důvodem je nižší úroda řepy v rajonu cukrovaru kvůli letošnímu velkému suchu. ČTK to řekl ředitel cukrovaru Josef Světlík. Cukrovar, který kampaň zahájil ve středu 30. září, patří firmě Tereos TTD.

Půdy v lesích s chřadnoucím smrkem postrádají důležité živiny

Vědečtí pracovníci Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i. zmapovali v uplynulých letech stav lesních půd v oblasti severní Moravy a Slezska, konkrétně v Podbeskydské pahorkatině a Nízkém Jeseníku. Jejich poznatky poslouží při dalším postupu pro záchranu a obnovu tamních lesních ekosystémů.

Ipsos: Potraviny vyhazuje alespoň jednou za měsíc 40 procent Čechů

Nespotřebované potraviny vyhazuje stejně jako před rokem alespoň jednou měsíčně 40 procent české populace. Sedm procent lidí dokonce několikrát týdně. Ukázal to zářijový průzkum agentury Ipsos, ve kterém odpovídalo více než tisíc lidí ve věku 18 až 65 let. Lidé potraviny většinou likvidují proto, že jsou plesnivé nebo zkažené.

O třetinu nižší sklizeň chmele by neměla ovlivnit ceny piva

Letošní rok není prvním, kdy musejí chmelaři sčítat ztráty. Už třetí rok v řadě je pro pěstitele chmele nepříznivý a kvůli počasí letos bojují s extrémními ztrátami. Úroda chmele by měla být meziročně o 35 procent nižší. Pivovary nicméně neočekávají, že by se zdražovalo samotné pivo.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info