Do školních jídelen míří inspektoři. Posvítí si na kvalitu obědů

Kvalitu obědů školních jídelen začal kontrolovat Státní zdravotní ústav (SZÚ). Zajímá ho třeba nutriční složení anebo zastoupení instantních směsí. Inspekce, která teď začala, potrvá do června. Vzorek odebere hygiena v každém kraji ze dvou náhodně vybraných škol. Celý projekt vyhodnotí SZÚ do konce roku 2016 a následně navrhne případné změny ve spotřebním koši.

Jídlo se vyfotí a nabere do speciálních pytlíků a nádobek. Pak putuje na nutriční rozbor. V současnosti se jídelny řídí takzvaným spotřebním košem. Výzkum má ověřit, zda i v dnešní době dětem zajistí správnou výživu.

„Spotřební koš vznikl před pětadvaceti lety a my bychom potřebovali vědět, jestli je ještě funkční.“

Alexandra Košťálová, Centrum podpory veřejného zdraví, SZÚ

Ideální oběd představuje podle ústavu třeba kombinace polévky z luštěnin a zeleniny, ryby s rýží a mrkvovým salátem. „Školní oběd by měl být hlavně pestrý. Měl by sestávat z dostatečného množství bílkovin a zeleniny,“ dodala Košťálová.

Fakta

Školní stravování v ČR

  • V Česku funguje zhruba 10 tisíc školních jídelen.

  • Ceny obědů určuje vyhláška ministerstva školství.

  • Oběd pro děti do 10 let stojí mezi 16 a 32 korunami.

  • Oběd pro děti nad 10 let stojí 19 až 34 korun.

  • Rodiče hradí jenom potraviny. Platy kuchařů má na starosti resort, provoz jídelen zřizovatel - nejčastěji obec nebo kraj.

    Zdroj: školní jídelny, vyhláška MŠMT

  • Školní kuchařky přitom pracují s omezeným rozpočtem, zhruba 30 korunami za suroviny na jedno jídlo. Mají navíc přesně určeno, kolik musí děti dostat za týden masa, tuků, cukrů, ovoce a zeleniny. Otestovat kvalitu jídla můžou na některých školách přímo rodiče.

    Zatímco kvalita školních obědů je důsledně kontrolovaná, automaty na jídlo a sladkosti zůstávají bez stálé regulace. Jejich obsah přitom chtělo ministerstvo upřesnit vyhláškou od 1. září. Ta ale pořád není hotová a termín jejího dokončení zatím není známý. Do té doby závisí nabídka na rozhodnutí škol.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info