Souhrn událostí uplynulých dní – 9. – 11. 10. 2015

Letošní kontroly zvěřiny v restauracích zjistily nedostatky zhruba u pěti procent případů

Lovecká sezóna je v plném proudu. Mnohem častěji než jindy se tak v tomto období objevuje v nabídce tuzemských restaurací zvěřina v různé úpravě. Kontrola zvěřiny v zařízeních stravovacích služeb je od ledna letošního roku jednou z nových kompetencí, kterou Státní veterinární správě (SVS) přinesla novela zákona o potravinách.

Ministerstvo zemědělství zavádí přísnější metr pro prodej sudového vína. Sudy dostanou pásku

Ministerstvo zemědělství připravilo novelu zákona o vinohradnictví a vinařství, která mimo jiné zpřísňuje podmínky pro dovoz a prodej vína v sudech a cisternách. Zákazníci také získají jasnější informace o původu hroznů i nápojů z nich. Cílem je omezit prodej falšovaného vína.

Českých ryb by letos mohlo být až o desetinu méně

Produkce českých ryb bude podle třeboňského rybářství srovnatelná s předchozími roky. Podle některých dalších rybářství se však kvůli letošnímu nedostatku vody sníží o pět až deset procent. Vyplývá to z ankety mezi rybářstvími. O cenách ryb pro vánoční prodeje budou rybářství rozhodovat v listopadu.

Salmonelóza z chovů drůbeže mizí, na boj s nemocí jdou stamiliony

Salmonelóza v chovech drůbeže prakticky zmizela. Od roku 2007, kdy se začal výskyt nemoci kontrolovat v rámci Národního programu tlumení salmonel, klesla více než desetinásobně na současných 1,4 procenta pozitivních hejn. ČTK to sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info