Souhrn událostí uplynulého dne – 2. 11. 2015

Cena mléka se odrazila ode dna

Se skřípajícími zuby museli zemědělci celý rok sledovat, jak poměrně rychle klesá cena mléka. Podle posledních čísel, která zveřejnil Český statistický úřad, dostali v letošním třetím kvartále sedláci za mléko o 22,6 procenta méně, než ve třetím čtvrtletí loňského roku, i když mléka prodali o něco víc.

Zemědělci mohou nově využívat předpověď sucha na deset dní

Předpověď zemědělského sucha nově poskytuje portál Intersucho, který spravují a rozvíjejí brněnští vědci se zahraničními kolegy. Informace o aktuálním stavu půdy a vegetace se jim podařilo propojit s desetidenní předpovědí počasí. Dosavadní odhady sucha vycházely spíše ze statistické pravděpodobnosti, nyní mají zemědělci k dispozici dokonalejší nástroj pro plánování polních prací.

Kofole vzrostl do září prodej o 16,3 pct na 5,56 miliardy Kč

Skupině Kofola letos vzrostl za první tři čtvrtletí prodej meziročně o 16,3 procenta na 5,56 miliardy korun. Jde o nejlepší výsledek v historii skupiny. Hrubá marže jí stoupla o 27,2 procenta na 2,29 miliardy korun. Kofola to dnes oznámila ČTK v tiskové zprávě.

Na polích len místo řepky, v krajině nivy a mokřady. Vláda řeší, jak na sucho

Česko se začne přizpůsobovat změnám klimatu. Kabinet Bohuslava Sobotky reaguje na předpokládané zvyšování teplot a čím dál častější extrémy počasí. Schválil proto strategii, jak se kromě povodní připravit i na sucho. Do konce příštího roku má ministerstvo životního prostředí rozpracovat návrhy jednotlivých opatření a vyčíslit náklady.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info