Poptávka po vánočním perníku z Pardubic roste

Letošní zájem o zdobené perníky z Pardubic je větší než v předchozích letech. Od října se ve výrobnách pečou zasněžené betlémy, svícny nebo chaloupky. Výroba skončí těsně před vánočními svátky. ČTK to zjistila u majitelů firem.

"Je znát, že recese je za námi. Lidé i firmy víc utrácejí," řekl Josef Novotný, majitel společnosti Perník Novotný. Vánoční perník je podle něj zdobený převážně bílou polevou, aby lépe vynikl kontrast zlatavě hnědého perníku s iluzí sněhu. Postavy čerta, Mikuláše a anděla jsou naopak barevné, což oceňují především děti, dodal Novotný.

"Letos opravdu zakázky narostly do větších dimenzí. Lidé se asi vrací ke zboží, které nenajdou v marketech, chtějí něco typicky českého," řekla majitelka firmy JaJa Pardubice Jaroslava Janurová.

Betlémové sestavy na zakázku často zabírají polovinu stolu, ale jsou i mnohem větší. Cukrářky se jimi zabývají mnoho dní. U perníkáře Pavla Janoše na zasněžené krajině s ovečkami, lesem či dětmi, které staví sněhuláka, pracovalo dokonce pět lidí.

"Je tam hodně prvků, trvá, než se betlém poskládá, a celý musí dostatečně zaschnout. Betlém vezeme do jednoho z pražských hotelů jako vánoční dekoraci," řekl Janoš.

Zatímco v Janošově dílně chystají zejména svícny a stromečky a oblíbená je i zasněžená perníková pohlednice s Kunětickou horou či pardubickým zámkem, v ostatních výrobnách jdou na odbyt hlavně chaloupky různých velikostí. Minimálně z poloviny je vánoční výroba určená pro firmy, které perníčky obdarovávají své zaměstnance nebo klienty.

"Už bychom rádi vymýšleli nové věci, ale o chaloupky od nejmenších po největší je největší zájem," řekla Janurová.

Pardubický perník obdržel v únoru 2008 od Evropské komise ochrannou známku pro potravinářské výrobky, která jej má chránit před napodobeninami z Česka nebo jiné země. V Česku má tuto známku 33 výrobků, například Valašský frgál, Hořické trubičky nebo Olomoucké tvarůžky.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info