Souhrn událostí uplynulého dne – 3. 12. 2015

Ministr Jurečka: Kontroly prokázaly, že másla našich výrobců jsou velmi kvalitní

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) mimořádně kontrolovala másla v maloobchodní síti. Výsledky potvrdily vysokou kvalitu tuzemských másel, u žádného z nich inspektoři nezjistili porušení právních předpisů. Naši inspektoři, kteří kontrolují kvalitu potravin, se tentokrát zaměřili na máslo.

V Žatci šlechtí nové druhy chmele, aby pivo vonělo méně jako pivo

Odborníci hledají nové odrůdy českého chmele, do pěti let by rádi vyšlechtili minimálně tři. Pivo z nich vyrobené by bylo aromatičtější a vonělo by po jehličí, citrusech či jiném ovoci. V Česku je nyní povoleno 11 odrůd chmele, všechny vypěstoval a vlastní Chmelařský institut v Žatci.

Pesticidů na polích ubývá, ale nijak závratně

Život bez pesticidů. Tak o tom si zatím můžeme nechat jenom zdát, jak ukazují poslední zprávy ministerstev zemědělství a životního prostředí. Každopádně dnes se celosvětově slaví Den bez pesticidů jako připomínka na havárii továrny na výrobu pesticidů v indickém Bhópálu přesně před jedenatřiceti lety.

Studie: Země za 40 let ztratila třetinu obdělávatelné půdy

Za posledních 40 let na světě zmizela třetina obdělávatelné půdy. Způsobily to hlavně eroze a znečištění. To může mít i vzhledem ke stále rostoucí světové poptávce po potravinách katastrofické důsledky, varují vědci. Svá zjištění zveřejnili na právě probíhající pařížské klimatické konferenci.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info