Souhrn událostí uplynulého dne – 22. 12. 2015

United Bakeries změní majitele, prodej povolil antimonopolní úřad

Největší tuzemská pekárenská skupina United Bakeries mění většinového majitele. Bude jím lucemburská Moulins de Kleinbettingen. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) změnu schválil, rozhodnutí zatím není pravomocné, řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Dosud pekárny ovládal podnikatel Marek Pařík. Společnost vlastní 13 výroben po celém Česku, jejím největším konkurentem je Penam z Babišovy skupiny Agrofert.

Počet prodejních míst kaprů se meziročně zvýšil o 362

Počet předvánočních prodejních míst, kde se prodávají kapři, se letos meziročně zvýšil o více než 360 a veterinářům se zaregistrovalo téměř 2600 prodejců. Vyplývá to z údajů, které dnes ČTK poskytla Státní veterinární správa (SVS). Ceny kaprů by měly být letos podobné jako loni, mezi 80 a 90 korunami za kilogram.

Odkud je jídlo v řetězcích? Vláda ruší matoucí seznamy u vchodu do prodejen

Povinný seznam pěti zemí, z nichž pocházejí dodavatelé potravin s největším podílem na celkových tržbách, zmizí od vchodů do prodejen. Novelu navrženou ministerstvem zemědělství schválila vláda. Seznam měl spotřebitelům pomoci získat přehled o původu zboží, ale kladl důraz na sídlo dodavatelské firmy, nikoliv skutečný původ potravin.

Kapr se salátem vyjde letos podle statistiků na necelé dvě stovky

Tradiční štědrovečerní večeře, tedy kapr s bramborovým salátem, letos vyjde v průměru na 195 korun. K takové ceně dospěl Český statistický úřad na základě zkoumání spotřebitelských cen vybraných potravin. Kilogram živého kapra stojí v průměru 87 korun. Statistici však upozorňují, že ceny se kraj od kraje značně liší.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info