Souhrn událostí uplynulých dní – 3. – 5. 6. 2016

Lákejte na kvalitu potravin, ne jen na cenu, vyzývá obchodníky ministr

Podle ministra zemědělství by obchodníci měli lidem více vysvětlovat, že u českých potravin jde o lokální výrobu, a že tedy drží pracovní místa v regionu. Měli by také lépe školit své zaměstnance, aby informovali o tom, ze kterého regionu výrobky pocházejí.

Za prodej zdraví ohrožujících hnojiv bude až pětimilionová sankce

Za prodej hnojiva, které ohrožuje úrodnost půdy, zdraví lidí a zvířat nebo životní prostředí, asi bude možné uložit pokutu až pět milionů korun. Nyní tato sankce hrozí za prodej neregistrovaného či příliš rizikového hnojiva. Změnu má přinést novela, kterou dnes Sněmovna v prvním kole podpořila.

Pokuty za neposkytnutí genetických vzorků dřevin se možná sníží

Pokuty za neposkytnutí genetických vzorků lesních dřevin se asi sníží na pětinu. Místo dosavadních 100.000 korun by to podle novely, kterou dnes podpořila Sněmovna, bylo maximálně 20.000 korun. Zaplatit by je musel vlastník nebo nájemce lesa, který by neposkytl nebo neumožnil odběr vzorků.

Moskva mírní potravinové embargo. Potraviny ale musejí být k výrobě dětské výživy

Povolení k dovozu zeleniny a masa vydají ruské úřady jedině na základě potvrzení o "cílovém použití" na dětskou výživu. Vydělat by na tom mohla i česká firma Hamé. Potravinové embargo zavedl Kreml v srpnu 2014 vůči potravinám z USA, Evropské unie, Austrálie, Norska a Kanady.

 

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info