MZe dá školám 50 milionů korun, návrh schválila vláda

Ministerstvo zemědělství poskytne letos oborovým školám 50 milionů korun, například na nákup traktorů. Návrh dnes schválila vláda, informoval na tiskové konferenci ministr zemědělství Marián Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj by se měla do programu zapojit třicítka škol.

"Vnímáme dlouhodobě stesky od středních odborných škol v našem resortu, že jsou podfinancované, hlavně pokud jde o oblast praktické výuky," řekl Jurečka.

Podle něj bude mít třicítka škol možnost požádat o 50 milionů korun, a to už v letošním roce. Ministr upozornil, že úřad chce pokračovat ve spolupráci se školami i v dalších letech.

Ministr dříve uvedl, že by se o financování odborného vzdělávání měly starat hlavně krajské úřady. Problémem zemědělského školství jsou podle ministra i platy odborných učitelů, ministerstvo proto nyní zvažuje tvorbu grantů i pro ně.

Zemědělců v loňském roce znovu ubylo, jejich počet se meziročně snížil o 1,2 procenta na 100.900. Více než polovina z nich je ve věku nad 45 let, napsalo ministerstvo do návrhu zprávy o stavu zemědělství za loňský rok. Zpomalovalo se tak tempo úbytku pracovníků, v předloňském roce jejich počet totiž klesl o 1,4 procenta a v předchozích rocích byl úbytek ještě vyšší. Podle analýzy, kterou dnes představila Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, ale loni nastoupilo do zemědělských učňovských oborů 3179 žáků, nejvíce za posledních sedm let.

Zdroj: ČTK

"Zemědělský svaz ČR využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno."

Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info