Souhrn událostí uplynulého dne – 13. 6. 2016

Zetoru se loni nedařilo, prodal méně traktorů než na začátku krize

Loňský rok se opět nesl ve znamení recese na trhu zemědělských strojů. Pocítil to i český Zetor. Brněnská firma patřící pod slovenský HTC holding tak loni prodala 3773 traktorů, o desetinu méně než o rok dříve. Celkové tržby klesly pouze o procento na 3,69 miliardy, zisk se však snížil o téměř polovinu na 119 milionů.

Výroba masa v hradeckém kraji dál roste, letos zatím o dvě pct

Výroba masa v Královéhradeckém kraji pokračuje v růstu zahájeném v roce 2012. V letošním prvním čtvrtletí masokombináty v kraji zvýšily meziročně výrobu o dvě procenta a bez drůbežího vyprodukovaly 6222 tun masa. V celé ČR výroba masa v prvním čtvrtletí proti stejnému loňskému období klesla o tři procenta na 72.150 tun.

Pumpařům se přestal vyplácet prodej, nákladní auta už zase jezdí na naftu

Na Hané opět zaujímá velkou zemědělskou plochu řepka olejka. Jedním z důvodů jsou biopaliva. I když se řepce zatím daří a pěstitelé předpovídají nadprůměrné výnosy, vysokoprocentní bionafta ze stojanů čerpacích stanic neteče. Nikdo ji totiž nechce a prodej se pumpařům přestal vyplácet.

Vláda rozhodne, jestli má MZe dostat 350 mil. Kč na dotace

Vláda se ve středu vrátí k debatě, zda má krajské lesnické dotace přerozdělovat nově ministerstvo zemědělství (MZe). Ministerstvo na to požaduje 350 milionů korun ročně. Peníze na dotace by měly jít v podstatě ze státního podniku Lesy ČR, které každoročně dávají státu miliardy korun.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info