Souhrn událostí uplynulého dne – 26.7. 2016

Domácí zvířata ohrožují přírodu. Zanášejí do ní jedy

Jako po vymření to často vypadá na pastvinách krav nebo ovcí. Vědci totiž zjistili, že některé přípravky používané k jejich ošetřování jsou prudce jedovaté pro brouky a jiné bezobratlé organismy. Úbytkem těchto živočichů však problém nekončí, ba naopak.

Žně jsou kvůli dešti pomalejší, sklizeno je 15 pct ploch obilovin

Sklizeň v uplynulém týdnu pokročila, stále je ale kvůli dešťovým přeháňkám pomalejší než loni. K pondělí 25. července bylo sklizeno 15 procent ploch základních obilovin a 29,1 procenta ploch řepky. V tiskové zprávě to dnes ČTK sdělila mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Ministr Jurečka: Výplata podpor pro zemědělce běží dle plánu, vyřízeno máme 98 procent Jednotných žádostí

V rámci Jednotné žádosti za rok 2015 je aktuálně vydaných přes 136 tisíc rozhodnutí v hodnotě téměř 30 miliard korun. Kvůli změně podmínek Společné zemědělské politiky letos Státní zemědělský intervenční fond vyřizuje o 40 tisíc žádostí více než v předchozím roce.

V Česku roste nejvíc máku za šest let, jsme světovou špičkou

V Česku se letos pěstuje mák na ploše 35,5 tisíce hektarů. To je o devět procent víc než loni a nejvíc od roku 2010, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Česko je v pěstování potravinářského máku na světové špičce spolu s Tureckem.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info