Souhrn událostí uplynulého dne 1. 8. 2016

Smutní zpracovatelé. Meruňky žádné, švestek polovina

Výrazný propad sklizně hlásí pro letošní rok zpracovatelé ovoce na Moravě. Jsou za tím jarní přízemní mrazíky, které šest dní po sobě v dubnu doslova spálily květy na ovocných stromech. Nejvýrazněji se mrazíky podepsaly na letošní úrodě meruněk.

Po půl roce je schváleno 92 cechovních potravinářských norem

Přibližně po půl roce od spuštění registruje Potravinářská komora ČR 92 schválených cechovních norem. Vyráběných potravin podle nich je 155. V neděli to řekla mluvčí komory Dana Večeřová. Nejčastěji se podle těchto norem vyrábějí mléčné, masné a lahůdkářské výrobky.

Produkce masa i nákup mléka byly ve 2. čtvrtletí meziročně vyšší

Produkce masa v letošním druhém čtvrtletí meziročně stoupla o 0,9 procenta na 114.669 tun. Nákup mléka se zvýšil o 1,1 procenta na 634,7 milionu litrů, jeho cena ale klesla o zhruba pětinu. Ceny jatečných zvířat se snížily u prasat a skotu, u kuřat zůstaly téměř stejné. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

NKÚ: MZe utratilo 1,4 mld. Kč za poradenství bez konkrétního cíle

Ministerstvo zemědělství (MZe) rozdělilo v letech 2007 až 2014 na dotacích určených na vzdělávání a poradenství 1,4 miliardy korun, ačkoliv nemělo představu, čeho chce podporou dosáhnout. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Reakci ministerstva ČTK zjišťuje.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info