Cena prasat se odrazila ode dna. Může podražit vepřové

Cena jatečních prasat stoupá a uzenáři varují, že by mohly podražit i jejich výrobky. Podle sedláků je ale taková argumentace nesmysl. Jejím jediným důvodem má být ospravedlnění zdražování potravin a zvyšování marží obchodníků. Vina pak má zůstat právě na farmářích.

V minulých týdnech cena jatečních prasat stoupla o 25 procent. Zpracovatelé proto varovali, že takový nárůst může vést ke zdražení uzenin až o deset procent. „Důvodem je pokles stavu prasat v celé Evropě na konci roku 2015. Zároveň se daří poměrně dobře vývozu, takže tím dochází k odčerpání masa z evropského trhu a k poklesu nabídky," vysvětlil v ČT důvod pohybu cen vzhůru výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Kratina.

Podle Svazu chovatelů prasat nedostatek jatečných prasat na evropském trhu trvá, nicméně v tuto chvíli se růst cen zastavil. Minulý týden se jateční prasata prodávala za 43,42 koruny za kilogram, což je ve srovnání s loňským rokem asi o čtyři koruny více.Ředitel svazu Jan Stibal ale upozornil, že ceny vepřového masa na pultech mají s cenou jatečních prasat jen málo co společného. „Poslední dva roky ukázaly, že i když byly ceny jatečních prasat nejnižší za posledních deset let, cen masa na pultech se to prakticky nedotklo," uvedl Stibal.

Doplnil, že z dat Českého statistického úřadu a Státního zemědělského a intervenčního fondu vyplývá, že v okamžiku snížení cen jatečních prasat klesla i cena, za kterou se prodávalo maso z jatek i od zpracovatelů do maloobchodní sítě. Ta však propad nijak do ceny nepromítla a jen si zvýšila marži.

Ceny v obchodech

Jestliže tedy na snížení ceny masa na pultech obchodu neměl vliv výrazný propad cen vepřového masa, nevidí důvod, proč by pohyb vzhůru měl mít nyní vliv na výrazný růst cen v obchodech. „Za posledních jedenáct let se podle informací Českého statistického úřadu zvýšily ceny masa na pultech o 19 procent. Přitom však cena jatečních prasat stoupla pouze o dvě procenta," upřesnil šéf chovatelského svazu.

Růst cen jatečních prasat v minulých týdnech vítal i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), podle něhož právě chovatelé těchto zvířat trpěli kvůli nízkým výkupním cenám. „Navzdory opatřením na evropské a národní úrovni je situace v sektorech mléka a vepřového masa stále kritická. Česká republika při pomoci chovatelům využívá nástroje EU a zavedla pro ně i nové národní podpory. V polovině roku jsme už chovatelům prasnic a dojnic vyplatili 604 milionů korun jako mimořádnou kompenzaci," uvedl ministr.

To ale není všechno. Do konce roku by měli chovatelé dostat 900 milionů korun jako vratku spotřební daně z pohonných hmot, 850 milionů ve dvou dotačních titulech pro chovatele dojnic a 1,1 miliardy korun jako náhradu škody, které loňské sucho způsobilo na plodinách.

Autor: Vilém Janouš

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info