Souhrn událostí uplynulých dní – 19. – 21. 8. 2016

Evropou se šíří nebezpečná virová nákaza skotu

Evropou se šíří nebezpečná virová nákaza – nodulární dermatitida skotu. V loňském roce byla nákaza potvrzena v Řecku, kam byla zavlečena z Turecka. Jednalo se o první potvrzený výskyt nemoci v Evropě. V dubnu letošního roku se rozšířila do Bulharska a Makedonie a následně i do dalších zemí balkánského poloostrova.

Dovoz koření se loni zvedl o osm procent, vývoz klesl o desetinu

Dovoz koření do Česka se loni meziročně zvýšil o osm procent na 9900 tun, šlo především o papriku, zázvor a pepř. Vývoz klesl o deset procent na 3100 tuny. Píše to ministerstvo zemědělství ve Zprávě o stavu zemědělství, kterou se bude zabývat v příštím týdnu vláda.

Británie zavádí speciální daň na sladké nápoje. Věří, že tím porazí rekordní obezitu u mladých

Britská vláda se rozhodla investovat do programů podporujících pohybovou aktivitu dětí a zvýší i daň ze sladkých nealkoholických nápojů. Reaguje tím na situaci, kdy zhruba třetina dětí ve věku od dvou do patnácti let trpí nadváhou nebo obezitou.

Cena prasat se odrazila ode dna. Může podražit vepřové

Cena jatečních prasat stoupá a uzenáři varují, že by mohly podražit i jejich výrobky. Podle sedláků je ale taková argumentace nesmysl. Jejím jediným důvodem má být ospravedlnění zdražování potravin a zvyšování marží obchodníků. Vina pak má zůstat právě na farmářích.

 

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info