Souhrn událostí uplynulého dne – 25.8. 2016

Svatava Maradová: Pozemkový úřad řeší sucho, erozi půdy i závlahy. Jen do pozemkových úprav v krajině šly 4,5 miliardy.

Státní pozemkový úřad dnes představil nové činnosti, kterými rozšiřuje svoji agendu v souvislosti s novelou zákona o Státním pozemkovém úřadu. Nově bude úřad spravovat závlahové soustavy v majetku státu. Na tiskové konferenci byl ředitelkou SPÚ Svatavou Maradovou a profesorem Zdeňkem Žaludem z Akademie věd představen také společný projekt Intersucho.

Pálenky bude méně, úrodu poničilo hlavně mrazivé jaro

Úroda ovoce je chudší než loni. Může za to mrazivé jaro, které velkou část ovoce poničilo. A to je špatná zpráva pro milovníky pálenek. Méně ovoce totiž znamená i méně alkoholu. „Je to normální jev, třeba u jablek. Po roce nadúrody zákonitě přichází rok slabší, příroda si to takhle zařizuje," zhodnotil majitel Pálenice U Jiřího ve Stonařově Jiří Smejkal.

Cena půdy roste. Zemědělci nakupují jako diví

Hlad po zemědělské půdě roste, stejně jako její cena. Zatímco v roce 2004 přišel metr čtvereční zemědělské půdy na necelých sedm korun, loni už musel zájemce z peněženky vytáhnout v průměru více než 16 korun.

Zelená zpráva 2015: Produkce zemědělského odvětví mírně vzrostla

V roce 2015 dosáhla produkce zemědělského odvětví hodnoty127 miliard korun, což je v porovnání s průměrem let 2011-2014 nárůst o 0,4 %. Uvádí to Zpráva o stavu zemědělství České republiky za rok 2015, kterou dnes vláda vzala na vědomí.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info