Souhrn událostí uplynulého dne – 14.12. 2016

Sklizeň chmele v roce 2016 byla nadprůměrná

Počasí a klimatické podmínky ve všech chmelařských oblastech České republiky byly v letošním roce pro chmel velmi příznivé, což se projevilo v navýšení produkce chmele.

Pojišťovny vyplatily zemědělcům přes dvojnásobek toho co loni

Poškození zemědělských plodin bylo letos extrémní. Škody zaznamenali zejména vinaři a pěstitelé řepky, pšenici zase poškodila četná krupobití v teplejších měsících. Pojišťovny vyplatily u plodinových škod přes miliardu Kč, což je meziročně více než dvojnásobek. Vyplývá to z vyjádření zástupců pojišťoven pro ČTK.

Část zemědělských zaměstnavatelů podepsala kolektivní smlouvu

Odbory uzavřely s částí zemědělských podnikatelů kolektivní smlouvu na příští rok. Tarifní mzdy podle smlouvy s Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů (ČMSZP) v průměru vzrostou o 4,25 procenta, největší zaměstnavatelský Zemědělský svaz ČR však zatím smlouvu nepodepsal.

Ministr Jurečka navrhuje vládě změnu použití přebytku státního rozpočtu za rok 2016, chce podpořit více investic

Ministr zemědělství Marian Jurečka na dnešním jednání vlády otevře diskuzi k využití přebytku rozpočtu za rok 2016. Část peněz chce použít na investice do výstavby vodovodů a čistíren odpadních vod, rozvoj venkova či opravy silnic nižších tříd.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info