Souhrn událostí uplynulého dne – 23.5. 2017

Cena másla vystřelila, je nejvyšší v novodobé historii

Čtvrtka másla stojí v průměru přes 42 korun, za rok zdražilo více než o pětinu. Trend zasáhl celou Evropu, ceny másla jsou nyní nejvyšší v historii. Část zákazníků proto více než předtím raději nakupuje rostlinné margaríny.

Marketingový fond pro zemědělce za současné vlády nevznikne

Vznik nového marketingového fondu, který měl propagovat české potraviny od roku 2018, ministerstvo zemědělství zatím odložilo. Už loni v létě uvádělo, že bude potřeba změnit zákon o Státním zemědělském intervenčním fondu, nyní však nepředpokládá, že by se legislativa mohla změnit do konce mandátu současné sněmovny.

Zemědělská politika ČR míří opačným směrem než SZP

Postoj zemědělské politiky ČR k redistribuci, krácení plateb velkým zemědělským podnikům, k udržitelnosti zemědělství zejména ve vztahu k ochraně krajiny, ale třeba také k možnostem omezení rizik při pěstování plodin z titulu extrémních projevů počasí se stále více odchyluje od zaměření Společné zemědělské politiky (SZP) Evropské unie.

Ministerstvo zemědělství letos podpoří neziskovky vyšší částkou

Více peněz na podporu nestátních neziskových organizací pro letošní rok připravilo Ministerstvo zemědělství (MZe). Oproti předchozím obdobím také vzrostl počet podaných žádostí. Kromě tradičních oblastí jako lesnictví, myslivost, včelařství a rybářství podpoří MZe ve větší míře projekty zaměřené na ekologické a sociální zemědělství, bezpečnost a kvalitu potravin, zdravou výživu a informování spotřebitelů.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.                     

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info