Zachraň jídlo uvaří 1000 skleniček džemu a bude informovat o plýtvání v domácnostech
12.07.2017 | Zachraň jídlo
Koncoví spotřebitelé jsou zodpovědní za polovinu všech vyhozených potravin. Zachraň jídlo na tento fakt upozorní akcí s názvem Jam session, během níž uvaří a rozdá 1000 skleniček džemu zdarma. Jak správně skladovat a nakupovat, se lidé dozví v neděli 16. července v Tiskárně na vzduchu ve Stromovce. Během odpoledne se zde budou konat workshopy a zazní živá hudba.
“Pro vaření džemu jsme se rozhodli proto, že propojuje dvě témata, jimiž se právě zabýváme: vyhazování ovoce kvůli estetickým důvodům a plýtvání v domácnostech,” říká Adam Podhola, jeden ze zakladatelů Zachraň jídlo.
Na základě rozhovorů se zemědělci vyplynulo, že se v ovocnářství zdaleka tolik neplýtvá jako při pěstování zeleniny, protože se ovoce dále zpracovává. Letošní sezóna byla navíc kvůli mrazu a suchu extrémní, proto většina ovoce, ze kterého se na Jam session bude vařit, pochází z dovozu. Do českých velkoskladů se dostává ovoce a zelenina z jižní Evropy a mnohdy se kvůli jednomu nevyhovujícímu kousku vyhazuje celé balení. Zboží se nepřetřizuje. “Udělali jsme rozsáhlou rešerši a kontakty na velkosklady, které jsou ochotné darovat, předáme potravinovým bankám,” dodává Adam Podhola.
Během Jam session se Zachraň jídlo zaměří na fakt, že nejvíc jídla v rámci potravinového řetězce, vyhazují samotní koncoví spotřebitelé. Chystá rady, jak správně nakupovat a skladovat, a praktickou ukázku uchovávání jídla pomocí metody fermentace.
Partnerem akce je společnost IKEA Česká republika, s.r.o., která daruje 1000 zavařovacích skleniček a další vybavení. Společnost IKEA si celosvětově klade za cíl snížit do konce fiskálního roku 2020 plýtvání jídlem ve vlastních potravinářských provozech o 50 %. “V Českérepublice jsme zavedli opatření proti plýtvání potravinami v obchodním domě IKEA Černý Most. Začátkem roku 2018 plánujeme program zavést i do zbývajících třech obchodních domů IKEA v České republice,” uvádí Gergely Miskolczi, manažer IKEA FOOD Česká republika, Maďarsko a Slovensko. Víc o iniciativě IKEA si přečtěte zde.
Fakta o Jam session:
- Džemy se budou vařit ve třech hrncích, kterých se zhostí profesionální kuchaři Petr Pešek, Michal Hromas a blogerka Juliana Maškrtnica.
- Recept zvolí podle svých zkušeností na základě toho, jaké ovoce bude dostupné. Jedním z receptů bude čatní, k dispozici jsou takévišně a rybíz.
- Džemy budou určené k okamžité spotřebě.
- 100 kg cukru darují Moravskoslezské cukrovary.
- 1000 zavařovacích skleniček IKEA bude naplněných džemy.
- Během odpoledne zahrají skupiny Johannes Benz, The Syndicate, LeDva a Sarma band.
- Dobrovolníci na neděli se mohou hlásit na mail dobrovolnik@zachranjidlo.cz.
Fakta o plýtvání mezi spotřebiteli:
- V zemích Evropské unie se každý rok vyprodukuje 88 milionů tun potravinového odpadu v hodnotě asi 143 miliard eur.
- Nejvíce k tomu přispívají domácnosti, které jsou zodpovědné za 47 milionů tun potravinového odpadu - jedná se o nezužitkovnéjídlo i odpad například ve formě slupek. To je v přepočtu asi 173 kilogramů na osobu.1
Kontakty:
Adam Podhola, tel. 605 902 732, adam.podhola@zachranjidlo.cz
Anna Strejcová, tel. 737 758 563, anna.strejcova@zachranjidlo.cz
Odkazy:
Facebooková událost k Jam session: http://bit.ly/2twcPpQ
Tipy, jak správně skladovat: http://zachranjidlo.cz/jak-ulozit-potraviny-aby-co-nejdele-vydrzely/
Jak správně nakupovat: http://zachranjidlo.cz/jak-spravne-nakupovat/
Záchranářské recepty: http://zachranjidlo.cz/recepty/
Možnost darovat finanční příspěvek na fungování Zachraň jídlo: http://zachranjidlo.cz/daruj
Další články v kategorii
- Šlechtění a tvorba ekonomických selekčních indexů (28.03.2024)
- Komora: Loni přibylo žadatelů o podporu, farmy se rozdělovaly účelově (28.03.2024)
- SVS loni v Olomouckém kraji kvůli možnému týrání zvířat provedla 250 kontrol (28.03.2024)
- Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili (28.03.2024)
- Státy EU se shodly na prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, platí ale omezení (28.03.2024)
- OSN: Miliony lidí hladoví, ale denně se na světě vyhodí asi miliarda porcí jídla (28.03.2024)