Souhrn událostí uplynulého dne – 13.7. 2017

Máslo nad zlato. Je nejdražší v historii, stává se luxusní potravinou

Dlouhodobě rekordně vysoké ceny jedné z důležitých potravin navzdory přáním spotřebitelů neklesly. Právě naopak. Kostka másla v červnu v průměru stála dokonce 47 korun. Český statistický úřad (ČSÚ) dnes informoval, že cena másla lámala další rekordy. Kilo másla v červnu stálo 187,5 koruny.

Slovenští zemědělci loni hospodařili nejlépe od roku 2014

Slovenští zemědělci loni navzdory nižším dotacím zlepšili hospodaření a dosáhli nejvyššího zisku od roku 2014. Zaměstnanost v odvětví přitom opět klesla. Země také zaznamenala nejhorší výsledek zahraničního obchodu s potravinami a zemědělskými produkty za poslední roky.

SVS: Upozorňujeme na nutnost dodržovat zákaz krmení prasat kuchyňskými odpady a pravidla pro zacházení s trofejemi

V souvislosti s aktuálním výskytem afrického moru prasat na Zlínsku upozorňuje Státní veterinární správa (SVS), že již téměř 15 let platí v České republice zákaz krmení prasat kuchyňskými odpady. Dodržování tohoto zákazu je jednou z důležitých zásad biologické bezpečnosti, která má zamezit tomu, aby se pro prasata smrtící nákaza dostala do chovů domácích prasat.

Větší pěstitelé jablek v Plzeňském kraji budou mít malou úrodu

Větší pěstitelé jablek v Plzeňském kraji budou mít letos maximálně poloviční úrodu oproti běžným letům. Zavinily to hlavně dubnové mrazy a dále sucho, které zřejmě negativně ovlivní ještě sklizeň v roce 2018. Jablka budou kvůli nedostatku vláhy menší, méně sladká a šťavnatá i hůře zabarvená.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info