Potraviny „s příběhem“ nepotřebují štědře dotované značky kvality

Z nepřeberného množství nejrůznějších značek, které mají za nemalé finanční podpory státu potvrzovat kvalitu potravin na českém trhu, jsou spotřebitelé často spíše zmateni, navíc o skutečném původu potravinářských výrobků mnohdy nevypovídají vůbec nic. Zcela jiný příběh pak má produkce vyrobená a nabízená přímo na farmě. Že o ní mají zákazníci velký zájem a kromě kvality oceňují právě její neanonymitu, bylo zcela zřejmé na Selských slavnostech pro rodiny s dětmi, které Asociace soukromého zemědělství pořádala v rámci projektu „Dobré a poctivé z pole na talíř“ v sobotu 15. července na Ekofarmě Bošina ve Vernéřovicích na Broumovsku, kam koupěchtivých návštěvníků dorazilo na čtyři tisíce.

Na místě dnešní pečlivě upravené moderní farmy se stylovým obchůdkem s nepřeberným množstvím výrobků nejen z vlastního, ale i okolních hospodářství, stál přitom ještě před několika lety pouze starý zchátralý kravín a kolem něj pozemky, ponechané roky ladem. V roce 2001 si na něj, stejně jako na nákup traktoru a několika krav, půjčil zemědělský inženýr Jan Bošina původem z Chomutova a začal tu hospodařit. Proměna, která se tu i za velké pomoci jeho ženy Lucie v posledních letech odehrála, je skutečně jen těžko uvěřitelná.

Bošinovi aktuálně obhospodařují 320 hektarů trvalých travních porostů a 50 ha orné půdy a zabývají se jak chovem více než tří stovek kusů masného skotu plemene salers, pastevním chovem stovky prasat - maďarských mangalic, tak i mnoha druhů a plemen drůbeže. Od roku 2011 fungují na vernéřovické farmě jatka s bio certifikací, která využívají i sedláci z okolí, a také bourárna se zrací komorou.

Kromě vyzrálého hovězího, vepřového a drůbežího masa nabízejí od ledna letošního roku Bošinovi také vlastní masné výrobky, a to klobásy z mangalice, hovězí párky a salám, uzený špek a bůček, mezi zákazníky mimořádně oblíbené je konfitované maso. Až 90 % veškeré produkce se prodá přímo na farmě, poslední čtyři měsíce konkrétně v nově vybudovaném farmářském krámku. Jeho součástí je i občerstvení s posezením, kde si můžete pochutnat třeba na výborných hovězích burgerech.

Zážitkem pro chuťové pohárky všech přítomných v průběhu sobotní akce pak bylo speciální degustační menu, které z lokálních surovin, jež dodalo několik členů ASZ Náchodska včetně majitelů hostitelské farmy, připravil spoluorganizátor letošních slavností - organizace Slow Food Prague. Ta se dlouhodobě snaží o navrácení zemědělské produkce a klasické selské kuchyně na naše stoly, stejně tak o propojení menších prvovýrobců a zpracovatelů s odběrateli, včetně např. školních jídelen. Návštěvníci tak měli možnost ochutnat nejen jednotlivá jídla od polévky až po moučníky, která připravili profesionální kuchaři, ale i odnést si recepty a zkusit si je doma sami připravit.

Vedle kulinářské show byl nachystán i gastronomický program pro děti v podobě workshopů a her. Nechyběly ani osvědčené naučné stezky, díky nimž děti lépe poznávají život na farmě. K tomu ve Vernéřovicích napomohla i tzv. dětská farma, kterou napadlo vybudovat Lucii Bošinovou, původní profesí učitelku, a ta slouží k environmentální výchově předškoláků a školáků. Seznámí se při ní zábavnou formou s hospodářskými zvířaty, péčí o ně, zemědělskou technikou, jednotlivými plodinami a výrobou krmení. Vzhledem ke zpracování produkce na farmě však nejsou v poslední době výjimkou ani návštěvy středoškoláků z oblasti gastronomie. 

Akce, kterou díky poloze farmy na česko-polském pomezí navštívila i řada našich severních sousedů, se nesla ve velmi srdečné a pohodové atmosféře, ke které přispěla i účast herečky, malířky a autorky Ivy Hüttnerové a její povídání o domácím štěstí z tradic našich babiček až do dnešních dob, spojené s autogramiádou knih a kalendářů. Nebylo to ale zdaleka jen tím. Také faktem, že když lidé dělají svou práci s láskou a poctivě, je to znát. A to je přesně případ manželů Bošinových, jejichž hospodářství se během posledních let stalo vyhledávaným a hojně navštěvovaným místem pro všechny, kteří chtějí ochutnat pravou rodinnou farmu všemi smysly. 

Šárka Gorgoňová, vedoucí mediálního oddělení ASZ ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info