Hejtman Čunek zmenšil oblast, kde platí zákaz vstupu kvůli africkému moru prasat

Oblast ohniska nákazy africkým morem prasat na Zlínsku, do které je zakázán vstup, se od čtvrtka, rozhodnutím hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) zmenšila. Území tak teď přesně nekopíruje správní obvody ani katastry obcí. Jeho hranice ale věrně kopírují pachové a na některých místech elektrické ohradníky. Zároveň jde o reakci na očekávaný velký počet návštěvníků Barum Czech Rally, která se na Zlínsku pojede příští týden. 

Takzvaná červená zóna je jasně vymezena silnicemi a zástavbou měst a obcí. Ohnisko nákazy má teď ucelenější geometrický tvar. Z jeho okrajů zmizely některé výběžky do lesů a polí, jak tomu dosud bylo například u Březové. „Červená zóna se řádově zmenšila o šest až deset kilometrů čtverečních,“ hejtman Jiří Čunek ( KDU-ČSL).

„Chceme udělat všechno pro to, aby nakažená prasata zůstala v červené zóně a myslivci je mohli pochytat. Zvýšený počet lidí v území by mohl prasata vyplašit a to nechceme,“ dodal hejtman Čunek. Zdůraznil, že policie bude nadále intenzivně kontrolovat dodržování zákazu vstupu do území. V případě porušení zákazu hrozí pokuta až do výše dvacet tisíc korun.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdila nákaza africkým morem prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína. Dosud byla choroba potvrzena u devadesáti uhynulých divokých prasat nalezených v epicentru nákazy. Chorobu přenášejí volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečná.

zdroj: ČT24/ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info