Nezdravé jídlo dostane cejch, plánuje ministerstvo. Inspirací je Izrael

Češi příliš solí. Přehánějí to i s tukem a cukrem. Ministerstvo zdravotnictví se proto rozhodlo zakročit: všechny „nezdravé“ potraviny se zvýšeným obsahem tuku, cukru nebo soli by mohly dostat varovnou červenou nálepku.

Podobnou cestou se vydaly izraelské úřady, které značení plánují zavést od ledna příštího roku.

„Uvažujeme o tom. Nezdravé stravování řeší všechny evropské státy, třeba Irsko zavedlo vyšší daň pro výrobce sladkých nápojů. Podobné nařízení platí i ve Skandinávii. Nám se ale líbí spíš izraelská cesta – varovat obyvatele nálepkou,“ řekl Deníku náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Cejch by v Česku měly dostat ty potraviny, které v sobě mají nad 5 gramů cukru – přepočteno na 100 gramů produktu.

U soli počítá izraelská vláda s limity kolem 800 miligramů sodíku, u tuku je to šest gramů. „U nás ale budou tyto dvě hodnoty zřejmě nižší. Bude se to ale muset ještě promyslet, aby to nedopadlo jako s pamlskovou vyhláškou. U té se nakonec ukázalo, že má řadu defektů,“ podotkl Prymula.

Výsledkem by měla být zdravější populace. Přemíra cukru a soli totiž lidem škodí. Cukr poškozuje srdce a způsobuje diabetes. Na svědomí má také tvorbu zubního kazu. Sůl zase zvyšuje tlak a ničí ledviny. „Kromě toho přispívá k rakovině žaludku,“ upozorňuje Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu.

Sama už se proto dříve na některé obchodníky obrátila, jestli by množství cukru a soli v potravinách neomezili. Spolupracovala přitom s lékaři pražské kliniky IKEM. Jenomže neuspěla. „Když řetězce slyšely, o co nám jde, ke schůzce byl ochotný jen jediný,“ vzpomíná Nejedlá. Zákazníci by podle nich neslané potraviny nekupovali. Polotovary bez soli by navíc byly dražší.

Nesouhlas výrobců zaznívá i nyní. „Stát by do toho vstupovat neměl,“ reagovala mluvčí Kofoly Jaroslava Musilová. Hranici mezi zdravou a nezdravou stravou navíc podle ní nelze stanovit. „Pokud člověk dodržuje zásady zdravého životního stylu, tak může sníst všechno – samozřejmě v přiměřené míře,“ dodala.

Další výrobci zase upozorňují, že by opatření vedlo jen ke snaze nahradit přírodní cukr umělou náhražkou. Potravina by tak mohla být ještě škodlivější.

Autor: Veronika Rodriguez

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info