Ekologické zemědělství - 15 let růstu v USA
02.10.2017 | APIC-AK
Od svého širšího zavedení v 90. letech ekologická produkce v USA nabývá pozvolným tempem na významu. V posledních letech zaznamenává meziročně dvouciferný růst. Produkty s označením „organic“ si může americký spotřebitel koupit ve více než 70 % konvenčních prodejnách s potravinami a cca 20 tisících specializovaných obchodech.
Ekologický způsob hospodaření byl formálně ustaven v roce 2002, kdy USDA (Federální ministerstvo zemědělství USA) zavedlo .
Národní program ekologického zemědělství. Tím se sjednotila pravidla do té doby platná na úrovni jednotlivých států a soukromých organizací. Národní program zajistil i jednotnou certifikaci a spotřebitel tak lépe může činit rozhodnutí při svém nákupu. V roce 2005 činil prodej ekologické produkce cca 14 mld. USD, v loňském roce se dostal již na hodnotu 43 mld. USD.
Hodnota se zdá být vysoká, z celkového prodeje však stále činí méně než 5 %.Značkou ekologické produkce jsou označovány např. ovoce a zelenina, mléčné produkty, polotovary a balené pokrmy, nápoje a pekařské zboží.
V roce 2011 zavedlo USDC (Federální ministerstvo obchodu) speciální nomenklaturu pro označování a monitoring obchodu s produkcí ekologického zemědělství. Přeshraniční obchod je usnadněn vzájemným mezinárodním uznáváním standardů, které mají USA zavedeny s Evropskou unií, Kanadou, Japonskem, Koreou a Švýcarskem.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



