Výroba livaňského ovčího sýru kvůli válce na Balkáně skoro zanikla. V Bosně teď pomáhají experti i peníze z Česka

K Bosně a Hercegovině patří i tamní tradiční pochoutka: ovčí livaňský sýr. Jenomže jeho výroba kvůli válce na Balkáně v 90. letech téměř zanikla. Teď pomáhá tradiční výrobu oživit český projekt – odborníci chtějí ozdravit chov ovcí, zkvalitnit výrobu sýra, a otevřít mu tak cestu do světa.

Česká rozvojová agentura na celou věc postupně uvolní 11 milionů korun. „Cílem našeho projektu je dostat na trh kvalitní a hygienicky nezávadný produkt,“ vysvětluje Štěpán Šantrůček.

Češi se tak přímo na místě snaží ozdravit chov ovcí a vylepšit i technologii výroby sýra. „Necháváme historický postup, ale musíme je upozorňovat i na kritická místa. Chceme, aby zlepšili hygienu,“ upozorňuje Petr Roubal z mlékárenského výzkumného ústavu.

Livaňský ovčí sýr je nenapodobitelný originál, který voní jako seno nebo spadané listí. „Je z něho cítit i sklep, ve kterém dozrával,“ dodává předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Receptura na výrobu sýra je stará 130 let 

Výroba sýru začíná na pastvinách v okolí Livna v nadmořské výšce zhruba 700 metrů. Receptura na výrobu livaňského sýru je stará 130 let: tvoří ho z 80 procent ovčí mléko, ze 20 procent mléko kravské.

Teď v Bosně a Hercegovině vyrábí tradiční pochoutku asi 50 rodin. Bochníky sýru o průměru 20 centimetrů zrají až tři měsíce: „Když je starší, je potom takový pikantnější, trošku víc pálí na jazyku,“ dodává Štěpán Šantrůček.

Livaňský sýr se dříve vyráběl po domácku a do světa se pašoval. To se ale má postupně změnit. Prvních deset farmářů už se přes počáteční nedůvěru připojilo k českému projektu a vytvořili společné družstvo. Navíc se mohou připojit i další.

AUTOR ban

zdroj: ČT24

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info