Souhrn událostí uplynulého dne – 15.2.2018

Zdražování v Česku zpomaluje, cena másla padá. V lednu byla inflace nejnižší od loňského dubna

Spotřebitelské ceny v lednu meziročně vzrostly o 2,2 procenta, což je o 0,2 procentního bodu méně než v prosinci. Meziroční inflace tak byla nejnižší od loňského dubna. Za zdražováním stojí zejména ceny zeleniny naopak například ostře sledované máslo oproti prosinci zlevnilo o 6,6 procenta.

Veterináři zlikvidovali u Prahy 1,2 tuny neoznačeného masa

Policisté s veterináři objevili a zlikvidovali 1,2 tuny neoznačeného vepřového masa, krve a vnitřností. Náklad odhalili na dálnici D8 poblíž Prahy. Cizinci, který zásilku přepravoval, hrozí až 50milionová pokuta za uvádění na trh potravin neznámého původu, které by mohly být rizikové pro spotřebitele.

Tlak zemí Merocuru na zvýšení kvóty pro hovězí sílí

Vyjednávání mezi zeměmi Mercosuru a EU o vzájemné obchodní dohodě stále pokračují. Jak jsme nedávno psali na našem webu, EU chce při vyjednávání prosadit lepší nabídku ze strany Mercosuru zejména pro průmyslové zakázky, za což zástupci Mercosuru žádají ústupky například u zemědělských produktů, zejména u hovězího masa.

Vývoz vína a lihovin z Francie byl loni opět na rekordu

Vývoz vína a lihovin z Francie se loni navzdory posílení eura zvýšil na nový rekord díky vysokému prodeji do Spojených států a Číny. Hodnota exportu se zvýšila o 8,5 procenta na 12,91 miliardy eur (téměř 328 miliard Kč). Uvedla to dnes francouzská Federace vývozců vína a lihovin (FEVS).

 

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info